În contextul dezvoltării relaţiilor de parteneriat dintre Republica Moldova şi Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord, în anul 2006, statul nostru a semnat cu NATO, Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului(IPAP).
În contextul acestui document, părţile au convenit să acţioneze complementar în scopul desfăşurării unui şir de reforme în domeniul apărări şi securităţii naţionale, dar pe lîngă şirul de reforme care influenţează direct Armata Naţională, acest plan de acţiuni prevede şi unele puncte cu referire la activitatea principalei instituţii naţionale responsabilă de activităţi informaţii şi contrainformaţii, Serviciul de Informare şi Securitatea. Reformarea acestei structuri nu era doar parte a planului de acţiuni, dar imperativ necesară pentru drumul european pe care Republica Moldova l-a declarat prioritate naţională.
Istoria Serviciul de Informare şi Securitate, începe cu crearea la data de de 09 septembrie 1991 a Ministerului Securităţii Naţionale(MSN) a Republicii Moldova, structură fondată pe rămăşiţele fostului Comitet al Securităţii de Stat. De atunci şi pînă astăzi prezenta instituţie a trecut printr-un şir de modificări instituţionale, dar şi a atestat un flux masiv de cadre, în acest moment declarîndu-se că au rămas în serviciu doar 10 foşti lucrători ai KGB-ului sovietic. Procesul a început cu modificarea denumirii instituţiei.
Continuare: VOX NATO