Ca o dovadă de maximă sinceritate o să vă spun că am început să mă gândesc la cum va fi anul politic 2013 în Republica Moldova, având în minte o frază rostită acum doi ani de către un ales al poporului (și reprezentant al unui partid cu viziuni liberale și democratice): ”Din păcate la noi separarea puterilor în stat încă mai funcționează… .” Era un regret exprimat în contextul ezitării autorităților de a spune adevărul despre 7 aprilie 2009.
Suntem la începutul anului 2013. Devine o obișnuință ca o crimă să dea tonul spectacolelor politice de la Chișinău la început de an. Acum fiecare este în căutare de vânători și vânat.
Nu am vizionat declarațiile lui Sergiu Mocanu. Poate ar fi trebuit sau poate nu. Totuși, o concluzie am putut să fac din ceea ce a scris presa din Republica Moldova: DIN PĂCATE LA NOI SEPARAREA PUTERILOR ÎN STAT NU MAI FUNCȚIONEAZĂ DEMULT… . 🙁
Vine Sergiu Mocanu cu niște declarații despre un omor. Nu s-a dus la poliție să spună ce știe, s-a dus în fața unei camere de vederi. Eu îl înțeleg parțial. Adică pot să presupun că nu avea nevoie de publicitate gratuită pe seama unei crime, ci vroia să fie sigur că informațiile pe care le deține vor ajunge la public, adică la cetățeni, adică la alegători, iar gravitatea conținutului acestor informații nu-i vor pune în pericol viața.
Tot el, Sergiu Mocanu, spune și cine este criminalul. Sau își dă cu presupusul: Zubco! El este criminalul!
Stau și mă întreb:
1. de ce în țara asta informații despre mafie și crime are doar Sergiu Mocanu?
2. ce pedeapsă va primi Sergiu Mocanu dacă a greșit numele criminalului?
3. de ce, totuși, nu s-a dus la poliție mai întâi?
Acum despre cum ar fi trebuit să acționeze procurorul general: într-un stat normal, unde din fericire FUNCȚIONEAZĂ separarea puterilor în stat, o persoană care deține o funcție publică de un asemenea rang și-ar fi dat demisia de onoare, ar fi renunțat la imunitatea oferită de acea funcție, ar fi lăsat organele competente să-și facă treaba, iar mai apoi, dacă acuzațiile s-ar fi dovedit a fi nefondate, ar fi revenit la post.
La noi nu! La noi procurorul nu a procedat așa. Motive ar avea suficiente zic eu:
– Nu are încredere în organele competente, inclusiv în instituția pe care o conduce (doar știe cum se desfășoară lucrurile din interior);
– Cea mai bună apărare este atacul (în cazul dat la oponenții politici).
Problema este că ceea la ce asistăm noi acum sunt niște scânceli politice, prea puțin credibile. Eu vreau ca ancheta să nu mai fie influențată de declarațiile încrucișate ale liderilor partidelor politice. Eu vreau demisia de onoare, cu accent pe ONOARE, a procurorului general al Republicii Moldova. Dar cel mai mult și mai mult vreau ca în Republica Moldova SĂ FUNCȚIONEZE DIN FERICIRE SEPARAREA PUTERILOR ÎN STAT, inclusiv cea judecătorească!
Recomandare pentru Sergiu Mocanu. Un film: