Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media sunt indignate de atitudinea incalificabilă şi lipsită de respect faţă de jurnalişti şi instituţiile mass-media, manifestată de deputatul în Parlamentul Republicii Moldova şi preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu în emisiunea “În profunzime”, difuzată la postul de televiziune PRO TV Chişinău la 28 ianuarie 2013, se arată într-un comunicat de presă, semnat de mai multe ONG-uri media din Republica Moldova.
”… Considerăm inadmisibile asemenea atacuri lansate cu rea-credinţă de politicieni, în special de reprezentanţii alianţei de guvernământ. Este revoltător faptul că Mihai Ghimpu îi etichetează drept “cumpăraţi şi răscumpăraţi” tocmai pe acei jurnalişti care au realizat investigaţii jurnalistice profesioniste şi au reflectat obiectiv incidentul tragic din Pădurea Domnească şi reacţiile care au urmat.”
În același comunicat de presă organizaţiile semnatare îi reamintesc liderului liberal de rolul esenţial al presei de „câine de pază” al democraţiei care urmăreşte interesul public, inclusiv mediatizează cu ochi critic actul guvernării. De asemenea, semnatarii reamintesc de angajamentele asumate de Alianţa pentru Integrare Europeană privind garantarea libertăţii presei şi asigurarea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea mijloacelor de informare în masă. În opinia semnatarilor, asemenea atacuri reprezintă un grav derapaj de la normele democratice, deoarece ele sunt în măsură să intimideze presa, iar asocierea tuturor jurnaliştilor cu cei care aşteaptă “oase” de la politicieni este defăimătoare în raport cu profesioniştii din domeniul mass-media. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât declaraţii similare au fost făcute anterior şi de alţi reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei, ceea ce demonstrează dorinţa politicienilor de a le dicta jurnaliştilor şi de a influenţa conţinutul editorial al instituţiilor mass-media.
Aceste organizații îi cer lui Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice pentru atacurile lansate împotriva mass-media în emisiunea “În profunzime” şi să renunţe la retorica acuzatoare în raport cu jurnaliştii. Printre ele se numără: Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info”, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei și Uniunea Jurnaliștilor din Moldova.