Ambasadorul Republicii Moldova în România, parlamentari români precum și autorități locale din Brașov au apărut în fața studenților din Facultatea Transilvania în cadrul unei conferințe pe tema procesului democratizării şi integrării Republicii Moldova în structurile Uniunii Europene.
Ambasadorul Iurie Reniță a reiterat în fața studenților din Brașov mesajele pe care le transmite cu fiecare ocazie: studenții basarabeni trebuie să se întoarcă acasă după încheierea studiilor iar oamenii de afaceri din România, implicit cei de la poalele Tâmpei, trebuie să vină cu investiții peste Prut. „Alianța pentru Integrare Europeană are o direcție clară spre care se îndreaptă: integrarea europeană iar cel mai bun avocat al Republicii Moldova este România. Pentru ca Republica Moldova să realizeze integrarea cu succes, este nevoie însă de un val nou de elite. Acești specialiști în toate domeniile ar putea veni de pe băncile facultăților din România, unde sunt foarte mulți studenți din Republica Moldova. Ei ar veni dintr-o țară europeană și ar putea oferi Republicii Moldova noua elită, care să aducă un alt mod de gândire. Pentru aceasta, este necesar ca studenții basarabeni care învață în România să se întoarcă acasă.” a spus Iurie Reniță.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Titus Corlăţean, a povestit celor circa 300 de studenți prezenți faptul că, în marile cancelarii europene, unde participă la diferite întrevederi, Republica Moldova este privită ca sora mai mică a României. Ca europarlamentar, Corlățean a spus că lucrează pentru susținerea semnării acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și pentru stipularea în acest acord a unei posibilități de aderare viitoare în structurile organizației europene. Senatorul PSD de Brașov s-a mai referit la problema acordării cetățeniei pentru basarabeni, pusă în opoziție cu noua lege de acordare a cetățeniei de către Ungaria. Astfel, România acordă cetățenie pe baza Jus sanguinis, principiu de drept bine-cunoscut studenților Facultății de Drept, care se bazează pe acordarea cetățeniei persoanelor a căror părinți au fost cetățeni români, necontând principiul etnic. Pe de altă parte, Ungaria acordă cetățenii tuturor celor care își asumă etnia maghiară.
La finalul conferinței, atât ambasadorul Iurie Reniţă, cât şi senatorul Titus Corlăţean au primit din partea Facultăţii braşovene câte o „diplomă a prieteniei cordiale”. Din delegația prezentă la Universitatea Transilvania au mai făcut parte și senatorul PD-L Marian Rasaliu, membru al Comisiei de Politică Externă, şi deputatul PD-L Florin Postolachi, membru în Comisia privind Drepturile Omului, lucru care a venit să confirme spusele lui Titus Corlățean de la începutul conferinței privind o clasă politică unitară când vine vorba de susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
Ambasadorul Iurie Reniță s-a mai întâlnit în timpul vizitei la Brașov și cu primarul Brașovului, George Scripcaru, punând la punct o colaborare la nivel de municipii între Brașov și Chișinău. „Pentru mine, legătura cu Republica Moldova este una specială, pe care o ai cu un frate de care, vremelnic, ai fost despărţit. Tocmai de aceea am urmărit şi urmăresc cu mare interes ce se întâmplă în Moldova, atât la nivel politic, cât şi la nivel economic şi social. Sper ca împreună să dezvoltăm şi să întărim relaţiile”, a precizat primarul George Scripcaru.
Conferința de la Brașov este prima dintr-o serie care se dorește a fi mai lungă, în centrele universitare din toată România.