Un nou raport referitor la drepturile omului în regiunea transnistrenă sub egida Organizației Națiunilor Unite a fost publicat joi.
Raportul „privind drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, semnat de Thomas Hammarberg, expert ONU, cuprinde o trecere în revistă a drepturilor omului care ar trebui respectate indiferent de ce stat sau regiune este vorba, urmate de o particularizare a acestor pe regiunea transnistreană. Documentul cuprinde, pe lângă aceste evaluări, recomandări pentru autoritățile de facto din respectiva regiune.
Potrivit studiului, „unul din scopurile raportării cu privire la drepturile omului este identificarea deficiențelor și problemelor care ar trebui să fie soluționate. Acest raport nu este o excepție; el este critic, dar are intenția de a încuraja măsurile de remediere”.
Hammarberg a identificat neregulile în ceea ce privește aplicarea unor rele tratamente (inclusiv, a torturii) de către responsabilii cu ordinea publică, corupția din sistemul judiciar, situația din închisori, provocările din domeniul sănătății și drepturile referitoare la elementele ce țin de prezervarea identității naționale (limbă, religie, tradiții etc.).
Raportul cuprinde inclusiv însemnări asupra atitudinii autorităților de la Tiraspol cu privire la tratatele internaționale.
Expertul notează că o soluție pentru „problema statutului” ar facilita rezolvarea unora dintre problemele menționate în raport. Totuși, deși conducerea aleasă în anul 2011 s-a „confruntat cu un număr mare de probleme structurale și de atitudine privind drepturile omului”, corupția fiind „profundă și răspândită”, iar „încrederea în sistemul de justiție fiind în mare parte limitată în rândul oamenilor”, „au existat semne de îmbunătățire de-a lungul lunilor în care expertul a vizitat Transnistria”. De exemplu, „numărul deținuților a scăzut cu mult ca urmare a mai mult de două sute și cincizeci de decizii de grațiere”. De asemenea, expertul ONU a observat că „așteptările au crescut, se dorește mai multă justiție și dialog în societate”.
Potrivit raportului, „un obstacol în calea implementării modificărilor privind drepturile omului sau reformelor” este, în afară de resursele financiare limitate, „lipsa de competențe de specialitate, educația în domeniile-cheie”.
În final, printre recomandările ce rezultă în urma evaluării, se numără „elaborarea unei legi anti-discriminare cuprinzătoare” și „înființarea unei comisii formată din membri tuturor minorităților”. În ceea ce privește situaților școlilor cu predare în grafia latină, Hammerberg recomandă ca „autoritățile transnistrene să rezolve problemele legate de chiria spațiilor (așa cum s-a convenit deja) și să găsească soluții pentru alte probleme de proprietate nerezolvate,inclusiv întoarcerea celor două școli care au fost mutate anterior. Problema „licențierii” ar putea fi, de asemenea, rezolvată într-un mod care să nu submineze independența acestor școli”, conchide acesta.
Raportul integral poate fi citit aici.