Feodor Lukianov, președintele Consiliului de Politică Externă şi Apărare din Moscova, notează într-un articol că incertitudinea Chișinăului în a-și alege clar opțiunile cu privire la viitoarea integrare, ar putea conduce la nerealizarea niciuneia.
Lukianov susține în comentariul său publicat de Kommersant că Republica Moldova este o țară „sfâșiată”, nu numai în sensul literal (ca și consecință a conflictului transnistrean), dar și pentru că Republica Moldova este (probabil) singurul stat post-sovietic în care încă se încearcă găsirea unui răspuns la întrebarea „Cine suntem noi?”.
Pe de altă parte, însă, „Republica Moldova a fost aproape întotdeauna bine cotată în școala democrațiilor începătoare din Europa de Est, chiar dacă au existat excese sau învinuiri legate de politicile autoritare (guvernarea comunistă)”.
În privința crizei politice, expertul rus consideră că „ceea ce se întâmplă astăzi este o etapă firească pe acest drum. Criza a ajuns la punctul său culminant. Pe de o parte, relațiile complicate dintre partidele politice au ajuns la un impas. Există o separare rigidă -comuniștii împotriva celorlalți- ce are drept consecință faptul că „sistemul politic moldovenesc” este foarte puțin flexibil. Partenerii de „Alianță pentru Integrare Europeană” trebuie să rămână împreună, deși au o atitudine ostilă unul față de celălalt”. Pe de altă parte, în politica din Republica Moldova, un rol prea important îl au interesele de afaceri”, mai scrie acesta.
În final, Feodor Lukianov conchide că „totul ar fi nimic dacă Republica Moldova ar fi o țară mare și auto-suficientă. Însă, ea este dependentă de influențele exterioare”. În plus, Europa este „aruncată într-o criză profundă”, iar aderarea teritoriilor vecine nu mai este o prioritate, mai ales că integrarea acestor teritorii ar aduce mai multe probleme, decât beneficii economice. Acesta nu este, însă, și cazul Rusiei, care este mult mai fermă în a-și arăta interesele.