La Editura Didactică şi Pedagogică a apărut „Istoria românilor din sudul Dunării”, lucrare a profesorului de istorie al prestigiosului Colegiu Naţional „Carol I” din Craiova, Valentin Băluţoiu.
Cartea se înscrie pe linia preocupărilor domnului Valentin Băluţoiu în ceea ce priveşte trecutul conaţionalilor noştri sud-dunăreni, preocupări demonstrate de apariţia în anul 2009 a volumului „O istorie pentru românii de la sud de Dunăre” , la Editura Alma din Craiova, precum şi de publicarea în diverse reviste de specialitate a mai multor materiale tratând aceeaşi tematică
Lucrarea a fost editată cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi este realizată în concordanţă cu Programa şcolară pentru disciplina opţională „Istoria românilor din sudul Dunării” – curriculum la decizia şcolii pentru liceu, autor tot domnul profesor Valentin Băluţoiu, şi aprobată prin Ordinul Ministrului 5926/12.11.2009.
Spre deosebire de volumul apărut la Editura Alma, cartea pe care o prezentăm se adresează altui public: elevilor de liceu, dar şi tuturor celor interesaţi de fapte ale istoriei românilor mai puţin cunoscute de publicul larg. De altfel, concepţia domnului Băluţoiu este aceea că opinia publică românească trebuie să fie la curent cu problemele complexe cu care se confruntă congenerii noştri sud-dunăreni şi, în această direcţie, este necesar să fie cunoscute aspectele trecutului acestora.
Cartea este structurată în 29 de capitole şi trei studii de caz. În Introducere se prezintă o modalitate de utilizare a manualului. Se evidenţiază faptul că strămoşii poporului nostru sunt tracii, care în antichitate ocupau o mare suprafaţă în Balcani, la nord de Dunăre şi în Asia Mică. În prezentarea Etnogenezei româneşti se punctează că românii balcanici sunt autohtoni în teritoriul pe care îl locuiesc până în zilele noastre. Sunt amintite surse istorice în care sunt atestaţi românii balcanici; sunt prezentate momente din istoria politică a românilor din sudul Dunării cum ar fi „secesiunea lui Vitalianus” sau statul lui Petru şi Asan sau alte încercări de creare a unui stat românesc la miazăzi de Dunăre etc. Este analizată contribuţia unor personalităţi de seamă care au activat pentru afirmarea drepturilor românilor sud-dunăreni (Atanasie Popovici-Furnică, Bojan Alexandrovici etc).
Sunt menţionate permanentele legături dintre românii de la nord de Dunăre şi cei de la sud de fluviu, iar în acord cu spiritul european sunt amintite momente de solidaritate ale românilor din sudul Dunării cu celelalte popoare balcanice şi contribuţia conaţionalilor noştri la trezirea conştiinţei naţionale a acestora (de exemplu Rigas Velestinul) şi la eliberarea acestora de sub stăpânirea străină. Sunt aduse în atenţia cititorului figuri cu contribuţii excepţionale la dezvoltarea culturii româneşti şi universale (George Murnu, Toma Caragiu, Nicolae Teslea etc).
Autorul atrage atenţia, de asemenea, asupra problemelor actuale ale românilor sud-dunăreni, nevoiţi să lupte pentru respectarea unor drepturi fundamentale.
Fiecare capitol (lecţie) este însoţit de surse istorice mai puţin cunoscute şi de sarcini de lucru pentru elevii care, eventual, ar studia la clasă cursul opţional de Istorie a românilor sud-dunăreni.
„Istoria românilor din sudul Dunării” reprezintă, aşadar, o lucrare care umple un gol în literatura de specialitate şi merită a fi citită de către cei interesaţi, în special de profesorii de istorie şi de elevii acestora.
Sursa: Timoc press