Aflat într-un timp scurt deja la a doua ediţie, studiul etnodemografic şi sociolingvistic „Românii din Ucraina între trecut şi viitor”, elaborat din perspectivă interdisciplinară de către reputatul om politic, filosof şi filolog Ion Popescu de la Cernăuţi şi distinsul istoric Ion Ungureanu de la Chişinău, beneficiind de sprijinul oferit de erudiţii cercetători ai Centrului Bucovinean de Cercetări Actuale, constituie un demers valoros şi temerar privind existenţa etnicilor români din Nordul Bucovinei, precum şi din alte regiuni ajunse în componenţa statului ucrainean.
Fundamentat pe o solidă bază documentară obţinută prin contribuţia de excepţie a numeroşi cercetători, cartea este scrisă într-o manieră accesibilă, menită să contribuie la informarea publicului larg, dar mai ales să satisfacă exigenţele oricărui specialiat pasionat de problematica existenţei românilor din afara graniţelor actuale.
Încă de la început este reliefată contribuţia românilor la cultura şi istoria ţării vecine, fiind menţionate contribuţiile de excepţie ale mitropoliţilor P.Movilă şi G.Bănulescu-Bodoni, a întemeietorului Universităţii din Harkov, V.Carazin, sau a lui Gr.Galagan, ce a înfiinţat primul liceu elitar din Kiev. Nu sunt uitaţi nici comandanţii militari români ce au condus în lupte victorioase cazacii ucraineni: Toader Lobodă, Martin Puşcariu şi Pavel Apostol. Fiul acestuia din urmă a fost ales conducător de către cazacii din Mirgorod la vârsta de numai 10 ani.
Pe parcursul lucrării este atent prezentată situaţia demografică, economică şi socială a românilor din diferite zone ce aparţin azi Ucrainei, în diferitele perioade istorice şi conjuncturi politice. Fiecare fenomen aparţinând unei anumite epoci este temeinic argumentat ştiinţific, iar munca lectorului este vizibil uşurată şi cartea devine şi mai interesantă dacă se citesc cu maximă atenţie notele explicative de la subsol, unde fenomenul abstract, rigid, este comentat cu acurateţe şi ilustrat cu citate revelatoare într-o formă menită să dea accesibilitate şi forţă de atracţie textului.
Dincolo de cifrele seci şi reci ale statisticilor, interesul cititorilor se focalizează constant pe traiul zbuciumat al românilor detrunchiaţi în anumite perioade, cu viaţa lor economică şi spirituală sinuoasă, ce a cunoscut momente de propăşire şi regres, în funcţie de stăpânirile sub care le-a fost dat conaţionalilor noştri să vieţuiască. Există mărturii tulburătoare în acest sens şi este un mare merit al autorilor şi al colaboratorilor ce le-au descoperit şi le-au pus la locul cuvenit pentru a fi văzute în lumina adevărului anumite lucruri altfel osândite a fi uitate în negura vremurilor sau ascunse cu bunăştiinţă prin voinţa oamenilor.
De-a lungul celor aproape cinci sute de pagini răzbate ideea fundamentală a cărţii şi anume aceea că, în ciuda celor mai bine de două secole în care au fost supuşi unui amplu proces de deznaţionalizare şi asimilare lingvistică, cu infintă răbdare, maximă înţelepciune şi dând dovadă adesea de eroism martiric, românii risipiţi pe teritoriul ucrainean de astăzi au reuşit să-şi păstreze limba frumoasă, credinţa nezdruncinată şi obiceiurile strămoşeşti nealterate.
Pentru perioada actuală sunt prezentate şi multe fotografii ce ilustrează aspecte din viaţa comunităţii româneşti, în special din Regiunea Cernăuţi.
În opinia autorilor, nici în momentul de faţă, când Ucraina se află în plin proces de accedere la valorile europene, problemele etnicilor români nu sunt pe deplin rezolvate. Mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte învăţământul în limba română şi conferirea statutului de limbă regională limbii noastre în Regiunea Cernăuţi.
Sunt prezentate către finalul cărţii demersurile făcute de către reprezentanţii minorităţii româneşti din Ucraina, mai ales de către dr.Ion Popescu, privind măsurile ce se impun pentru păstrarea identităţii celei de-a treia etnii din Ucraina pe care o formează românii.
Mai mult decât oricând, acum, când se fac eforturi vizibile ca legislaţia ucraineană în domeniul minorităţilor să se sincronizeze cu cea din Uniunea Europeană, când reprezentanţii comunităţilor româneşti se află în cele mai înalte foruri ucrainene şi europene sunt speranţe serioase că se vor produce multe schimbări pozitive ce vor înfluenţa românii din Ucraina.
I.L.POP
Sursa: Interacţiuni etnice
Foto: Timoc Press