În zona de securitate controlată de către pacificatorii ruși inspectorii străini nu vor mai avea acces, scrie Nezavisimaia Gazeta într-un articol, publicat la data de 25 martie 2013.
Rusia va închide Transnistria pentru observatorii internaționali și va complica astfel procesul de soluționare a conflictului transnistrean, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuță, după ce experților canadieni le-a fost interzisă intrarea în regiune. Decizia a fost luată de către delegațiile rusă și transnistreană în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), care controlează zona de securitate pe Nistru. Vladislav Finaghin, așa numitul ministru al securității al Transnistriei a confirmat pentru aceeași publicație acest fapt, subliniind că inspectorii care nu iau parte la misiunea de pacificare nu vor mai avea acces nici pe viitor în această regiune.
Finaghin a mai adăugat pentru Nezavisimaia Gazeta că în pofida faptului că experților străini le-a fost interzis accesul pe teritoriul Transnistriei, aceștia oricum încearcă să pătrundă în regiune, fiind însoțiți de către reprezentanți ai Republicii Moldova: ”Nu este primul caz de refuz al accesului în zona de securitate experților internaționali, care doresc să inspecteze forțele pacificatoare, chiar dacă nu au acest drept. Despre acest lucru știe și partea moldovenească, dar continuă să invite inspectori.”
La data de 22 martie 2013 delegațiile Transnistriei și Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control au declarat că sunt împotriva vizitelor experților străini în zona de securitate pe Nistru. Astfel, accesul experților canadieni a fost interzis. Organizațiile non-guvernamentale din Republica Moldova au apreciat acest fapt ca pe un pas din partea Rusiei.
În acest context, directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, este de părere că Federaţia Rusă este împotriva vizitelor delegaţiilor străine în Zona de Securitate deoarece este împotriva rezolvării conflictului transnistrean. Comentariul vine ca urmare a dezacordului exprimat de către delegaţia rusă şi cea transnistreană din Comisia Unificată de Control faţă de vizita în Zona de Securitate, la 22 martie, a unei echipe multinaţionale sub auspiciul experţilor canadieni, transmite Info-Prim-Neo, citat de InfoPrut.
Conform Info-Prim-Neo, Ion Manole a declarat că acest dezacord este o dovadă în plus că rolul Federaţiei Ruse nu este de a menţine pacea şi stabilitatea în Republica Moldova, dar de a-şi menţine controlul asupra regiunii transnistrene. Directorul Promo-LEX a mai subliniat că juriştii asociaţiei au înregistrat numeroase cazuri şi fenomene grave ce conduc la încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului în presupusa Zonă de Securitate. Ion Manole a specificat că în urma acestor analize s-a constatat că actualul format de pacificare nu este eficient. Acesta nu corespunde tuturor standardelor necesare, fiind compuse exclusiv din părţile beligerante, Rusia, Moldova şi structurile paramilitare ilegale din stânga Nistrului. Ele nu reprezintă instituţii, state sau organizaţii dezinteresate.
De asemenea, potrivit Promo-LEX, formatul de pacificatori nu asigură careva garanţii locuitorilor din teritoriul regiunii transnistrene, deoarece lipsesc instrumente legale sau eficiente de implicare sau stopare a abuzurilor şi încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului. Formatul de pacificatori nu conţine o perioadă clară pentru presupusa Misiune de Pacificare. Astfel, actualul format este unul extrem de politizat şi ineficient, deoarece nu poate contribui la soluţionarea problemei transnistrene, a mai spus Ion Manole.
Directorul „Promo-LEX” insistă asupra faptului că delegaţia rusă, în calitatea sa de pacificator, nu ar trebui să aibă careva obiecţii pentru diverse misiuni internaţionale, chiar civice, de monitorizare sau inspectare a zonei, obiectelor, unităţilor şi a trupelor pacificatoare.
În conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011, care este unul din principalele instrumente existente în cadrul dimensiunii politico-militare a cooperării internaţionale, vizite de inspectare sunt desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova de 3 ori pe an.
Revenind la declarațiile ministrului apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuță, acesta ar mai fi adăugat pentru Nezavisimaia Gazeta următoarele: ”Moldova este un stat neutru, care colaborează cu NATO în limitele normelor constituționale, ceea ce confirmă că nu va exista o bază militară a alianței pe teritoriul nostru.” În ceea ce privește refuzul de a le permite inspectorilor internaționali posibilitatea de a vizita Transnistria Vitalie Marinuță a explicat că această inspecție a fost făcută în conformitate cu Tratatul pentru controlul armelor convenționale în Europa: ”Asemenea delegații sosesc la noi câte 5 – 7 ori pe an. Noi le arătăm tot ce îi interesează. Dar în Transnistria nu au fost lăsați să intre niciodată. Nici în zona de securitate, nici la depozite, nici pur și simplu în regiune. Înseamnă că au ce să ascundă.”
Vitalie Marinuță a mai declarat și că va insista ca acest subiect să fie inclus în agenda negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2.
Următarea rundă de negocieri va avea loc în luna mai curent în Odessa, Ucraina.