La 1 aprilie 1941 aproximativ 3.000 de români au fost uciși de membri ai Armatei Roșii și ai NKVD pentru că au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Victimele masacrului de la Fântâna Albă au fost comemorate ieri printr-un protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău.
Înarmați cu pancarte și megafoane membrii organizației Hyde Park au organizat un protest în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Manifestanții au cerut autorităților de la Moscova să recunoască masacrul din 1941, menționând că au murit persoane nevinovate, informează Moldova.org.
Potrivit sursei, participanții la protest au scandat lozinci precum ”Refugierea nu este o crima”, ”Să recunoască masacrul, au murit oameni nevinovați”, ”Oamenii chiar au vrut sa se refugieze”.
InfoPrut amintește că în urmă cu 72 de ani, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici pentru că au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90, iar orice referire la acest eveniment era interzisă de autorităţile sovietice şi, mai apoi, de cele ucrainene. Din 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihnirea românilor din nordul Bucovinei care au dorit să fugă din URSS.
Între timp, în România, ziua de 1 aprilie a fost instituită Zi Națională, de “cinstire a memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”, de către Parlamentul României, prin Legea nr. 68/10 mai 2011.