Limba română a obţinut statut de limbă regională şi la Igeşti, sat răzăşesc de români, atestat la 1428, pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun (cu o populaţie de 5700 de locuitori), aflat în prezent în componenţa Ucrainei.
Acordarea statutului de limbă oficială limbii române a fost votată în unanimitate de către Consiliul Sătesc Igeşti, informează publicaţia Zorile Bucovinei.
Legea cu privire la principiile politicii lingvistice în Ucraina permite utilizarea oficială a limbilor regionale în activitatea administraţiei publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu este vorbitoare a unei limbi minoritare. Potrivit acestei legi, în contextul normelor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, măsurile pentru utilizarea acestora pe teritoriul Ucrainei vizează un număr de 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca modernă, poloneza, rroma (ţigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi crâmceac. Limba regională sau minoritară urmează să fie folosită în teritoriu în activitatea autorităţilor locale de stat, a administraţiilor locale şi va fi aplicată în instituţiile de învăţământ şi în alte sfere ale vieţii sociale.