La sfârşitul săptămânii trecute, în Republica Moldova au avut loc ample manifestaţii dedicate zilei drapelului de stat. Preşedintele Nicolae Timofti a luat parte la evenimentele festive care au avut loc în satul Bălăneşti, raionul Nisporeni, scrie REGNUM cu referinţă la serviciul de presă al preşedinţiei.
În alocuţiunea sa, Nicolae Timofti a declarat că ,,într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic şi economic suntem obligaţi să ţinem cont de valorile care ne unesc şi ne fac să ne mişcăm înainte. Tricolorul a fost legitimat în calitate de drapel de stat la data de 27 aprilie 1990 ca simbol al renaşterii memoriei istorice. Atunci mii de oameni au ieşit pe străzile”.
În acea perioadă, mii de oameni au ieşit pe străzile Chişinăului, ţinând în mâini tricolorul roşu-galben-albastru. Prin faptele lor, ei doreau să-şi confirme identitatea naţională după o jumătate de secol de aflare sub dominaţie străină a acestor teritorii.
,,Trebuie să ţinem minte că am obţinut victoriile noastre unindu-ne sub tricolor. Legitimarea tricolorului a fost un semn de recunoştinţă adus patrioţilor noştri din toate timpurile, care au luptat pentru credinţă şi adevăr sub tricolor pentru înflorirea noastră. În momente decisive ale istoriei tricolorul ne-a însoţit, deoarece identitatea unei naţiuni este stabilită de simbolurile sale naţionale, care sunt parte a patrimoniului ţării. Respectând cele trei culori – albastru, galben, roşu – ne respectăm pe noi înşine. Sub semnul tricolorului promovăm idealurile şi speranţele noastre,” a mai adăugat preşedintele Timofti, citat de REGNUM.
Potrivit lui Nicolae Timofti, continuă REGNUM, ,,drapelul naţional aminteşte de apartenenţa Republicii Moldova la idealurile democraţiei şi libertăţii, precum şi de direcţia europeană. Proiectul nostru naţional – integrarea în Uniunea Europeană – este inclus sub un drapel unic. Celelalte drapele, care sunt de altă culoare, sunt improvizări, care nu-şi găsesc locul în limitele oficiale ale statului nostru”.
De ziua drapelului de stat, tricolorul a fost arborat în cele mai înalte locuri din Republica Moldova – la Soroca, Cantemir şi Nisporeni. Liliana Palihovici, care asigură interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului a precizat că ,,tricolorul este simbol al libertăţii, independenţei şi suveranităţii poporului nostru va fi văzut de departe şi va aminti de trecut, arătând calea spre viitor”.
La ceremonia organizată în satul Lărguţa, raionul Cantemir, au participat Iurie Leancă, premierul interimar, precum şi Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova.
Prim-ministrul interimar a menţionat că drapelul de stat reprezintă ,,trecutul, prezentul şi viitorul statului nostru, reflectă principiile sale democratice, tradiţiile instorice şi se identifică cu suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Sper ca în viitorul apropiat tricolorul să fie arborat în toată ţara, nu doar pe edificiile care sunt obligate prin lege să facă acest lucru”. Iurie Leancă a mai adăugat că ,,drapelul simbolizează unitatea noastră, arată că suntem una şi aceeaşi ţară, unul şi acelaşi popor, care are aceleaşi scopuri pe care trebuie să le atingem împreună.
Ex-premierul Vladimir Filat a declarat la rândul său că ,,în această zi aducem un omagiu drapelului de stat care ne determină ca naţiune”. În acelaşi context, primarul localităţii Lărguţa, Valeriu Zaharia, şi-a exprimat mândria ,,că tricolorul va fi văzut şi în localităţile vecine, precum şi în România.”
La final, REGNUM aminteşte că drapelul de stat al Republicii Moldova, adoptat în anul 1990, reprezintă un tricolor roşu-glaben-albastru, copiat de la România, singura diferenţă constând în faptul că pe drapelul Republicii Moldova există stema – vulturul cu cruce, copiat tot de la România, precum şi un scut pe care este desenat un cap de zimbru.