Șeful Delegației Comisiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, se arată a fi îngrijorat de cazul postului de televiziune Jurnal TV. Potrivit Jurnal.md, Dirk Schuebel a declarat Uniunea Europeană va trimite la Chişinău observatori pentru a monitoriza procesul de judecată.
„Ieri am aflat despre acest caz. Am aflat cu îngrijorare despre acest lucru, doarece consider că libertarea mass-media este un subiect foarte important și un element-cheie al unei democrații. Ceea ce pot să vă asigur că UE și Delegația UE în RM va urmări cu atenție desfășurarea procesului și vom trimite acolo niște observatori care să participe la audierile din instanță. Sper foarte mult că nu vom avea o construire a un caz similar cu cel al NIT-ului”, a declarat Dirk Schuebel.
Jurnal.md informează că reacţia ambasadorului UE vine după ce Curtea Supremă de Justiţie a admis în mod arbitrar recursul companiei Ştiri Media Grup, în spatele căreia s-ar afla controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, într-un dosar intentat împotriva Jurnal TV, în care anterior am avut câştig de cauză.
În luna mai a anului trecut Ştiri Media Grup, titulara de atunci a Publika TV şi Dumitru Ţîra, administrator şi director al acestui post TV, au dat în judecată Jurnal TV şi au cerut despăgubiri de 21 milioane de lei şi aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare.
Potrivit sursei citate, Curtea de Apel a dat câştig de cauză postului Jurnal TV şi a calificat învinuirile Ştiri Media Grup drept nefondate, însă compania a mers la Curtea Supremă de Justiţie, care a admis recursul. În consecinţă, dosarul va revini la Curtea de Apel.
Acest caz a ajuns și în atenția membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Nicolae Damaschin și Cristina Mițu, membri CCA, se declară îngrijorați de presiunile exercitate asupra canalului TV, transmite UNIMEDIA, citată de InfoPrut.
„Ne arătam îngrijorați de situația creată în cazul postului Jurnal TV și catalogăm recentele acțiuni drept un atentat antidemocratic în adresa libertății presei și accesului la informație. (…) Este inadmisibilă orice tentativă de intimidare, abuz, presiuni politice sau financiare a instituțiilor de presă!”, se menționează în declarația membrilor CCA, citată de UNIMEDIA.
Reprezentanții CCA au mai anunțat că vor monitoriza cu maximă atenție împreună cu reprezentanții instituțiilor europene și ai organizațiilor obștești de profil, evoluția acestui proces de judecată și vor propune colegilor de a examina situația creată într-o ședință publică a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, completează UNIMEDIA.