Portalul ucrainean de analiză Kommentarii tratează într-un articol situaţia conflictului transnistrean în contextul preşedinţiei ucrainene a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), subliniind că încercările Kievului de a intensifica negocierile cu privire la soarta regiunii separatiste au eşuat, din cauza erorilor comise de demnitarii ucraineni.
Potrivit sursei, în timpul unei vizite efectuate în ianuarie în zona transnistreană, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, a tensionat şi mai mult relaţiile cu principalele părţi implicate în procesul de soluţionare a conflictului de pe Nistru. „La o conferinţă desfăşurată la Chişinău, ministrul a declarat că Tiraspolul a căzut de acord asupra reluării negocierilor referitoare la viitorul statut al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova reîntregite. Cu toate acestea, după numai o oră de la această declaraţie a ministrului ucrainean, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a negat afirmaţia respectivă” – notează „Kommentarii”, subliniind că ulterior s-a aflat că declaraţia lui Kojara a fost pregătită în prealabil de către consilierii personali în caz de o concluzie optimistă a negocierilor.
Experţii de la „Kommentarii” sunt de părere că, ţinând cont de aceste gafe ale şefului diplomaţiei ucrainene, preşedintele în exerciţiu al OSCE a pierdut, practic, posibilitatea de a mai purta negocieri cu liderii de la Tiraspol şi de la Chişinău. Mai mult decât atât, aceştia atrag atenţia că nici ministrul de externe al Ucrainei, nici premierul Mikola Azarov nu îşi respectă angajamentele în cadrul întâlnirilor pe care le au în străinătate, „iar acest fapt se poate constata şi din rezultatele vizitelor pe care cei doi le-au făcut în prima jumătate a anului, atât în Occident, cât şi în Rusia”.
Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Leonid Kojara, a declarat în repetate rânduri că speră ca anul acesta să existe progrese în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, în special în ceea ce priveşte organizarea unor întâlniri între liderii de la Chişinău şi Tiraspol şi examinarea aspectelor politice legate de statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. În timpul unei vizite în SUA, Kojara a subliniat că sarcinile preşedinţiei ucrainene în cadrul OSCE constau în faptul că procesele de soluţionare paşnică a conflictelor îngheţate să nu bată pasul pe loc, ci să aibă o tendinţă pozitivă. Odată cu preluarea preşedinţiei OSCE, la 1 ianuarie 2013, Leonid Kojara a subliniat rolul important al Ucrainei în calitate de stat garant, dar şi pe cel de mediator în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
Autor: Sergiu Dan, pentru InfoPrut