Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Sulina, că nu este niciun secret faptul că România „are un proces de recuperare a românismului din jurul frontierelor”, scrie Agerpres.
În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu tinerii de etnie română care trăiesc în afara graniţelor, președintele Trăian Băsescu a declarat, răspunzând la una din întrebările jurnaliștilor, că „Nu e niciun secret că România are un proces de recuperare a românismului din jurul frontierelor. Sunt cetăţeni şi copii care vin din familii care 50 de ani au fost educaţi greşit, nu ştiu istoria. Venirea lor în România îi ajută să ştie unde le sunt rădăcinile. Dascălii sunt foarte mulţumiţi de programele acestea şi trebuie să spun că în şcolile de limbă română sunt elementele de cea mai puternică consolidare a cunoaşterii istoriei adevărate a României. Am văzut abordarea dascălilor şi din Republica Moldova, şi din Ucraina, şi din Kazahstan, şi din multe alte ţări unde ei îşi asumă voluntar un proces de cunoaştere a adevărului istoric şi de cunoaştere a limbii române”.
„Sângele apă nu se face”
„Mă bucur că începeţi să aveţi sentimentul că sunteţi acasă când veniţi în România. Toţi am trecut prin 50 de ani când ni s-a spus că este altfel, dar aici se potriveşte foarte bine vorba românească că ‘sângele apă nu se face’. Nu ai cum să schimbi lucrurile […] Vă respectăm pentru că ne leagă istoria, ne leagă viața de zi cu zi, nu-i așa mare diferența dintre România și Ucraina, România și Republica Moldova. Până acum 23-24 de ani am fost în același lagăr al subdezvoltării și al spălării pe creier, de nu puteam vedea lumea liberă. Acum toți ne dorim să trăim în libertate, dorim această libertate, și noi și voi…”, a mai adăugat Băsescu.
De asemenea, Trăian Băsescu a mai arătat că Guvernul va mări numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova de la 5.500 în acest an la 6.000 în anul şcolar 2014-2015.
Precizăm că întâlnirea a avut loc în cadrul Programului de tabere ARC, destinat românilor de pretutindeni, unde anual se reunesc tineri români din afara graniţelor, care îşi asumă în mod natural identitatea culturală română. Programul urmăreşte aprofundarea cunoştinţelor despre cultura română, promovarea educaţiei şi a comunicării în limba română, facilitarea accesului la valorile patrimoniului românesc şi familiarizarea românilor de pretutindeni cu specificul românesc.