Românii din jurul graniţelor ar trebui să îşi declare identitatea la recensămintele care sunt programate pentru anul 2014, în statele în care trăiesc. Această problemă a fost una dintre cele ridicate de președintele României Traian Băsescu în Harghita, la Izvoru Mureşului, unde se desfăşoară cea de-a Xl-a ediţie a Universităţii de Vară, dedicată României şi românilor de la frontiera Uniunii Europene şi NATO. ,,Urmează recensăminte în ţările din jurul graniţelor. Declaraţi-vă la acestea români, nu moldoveni sau vlahi sârbi. Sprijinul României va veni pentru cei care se declară români”, a precizat Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte tematica Unirii celor două state româneşti, Băsescu a ţinut să puncteze că în Republica Moldova există un filon sănătos care merge spre curentul unionist şi că România, atât la nivel de societate, cât şi de partide politice, îşi doreşte reîntregirea naţională. Totodată, preşedintele României a declarat că Bucureştiul susţine ca soluţie pentru moment integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. ,,Vilnius-ul va fi momentul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere la UE şi Acordul aprofundat de liber schimb. Sper că va veni în scurt timp şi semnarea Acordului cu privire la libera circulaţie”, a adăugat preşedintele României.
Traian Băsescu a atras atenţia politicienilor de la Chişinău că denumirea limbii din Constituţia Republicii Moldova crează confuzie chiar şi în Ucraina, unde se promovează divizarea artificială dintre ,,români” şi ,,moldoveni”. ,,Eu sper că majoritatea pro-europeană de la Chişinău va dezbate această problemă şi va corecta istoria în propria Constituţie”, a subliniat acesta.
La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului participă aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa). Prezentă la eveniment este şi o delegaţie din Republica Moldova, formată din parlamentari, jurnalişti, studenţi şi elevi.
Organizatorii acestei ediţii a Universităţii de Vară sunt Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
În prima zi a Universităţii sunt prezenţi şi ministrul Apărării Mircea Duşa, preşedintele Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor din Camera Deputaţilor Eugen Tomac şi vicepreşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, Viorel Badea.