Parlamentari din Legislativul de la Bucureşti, precum şi de la Chişinău, au participat luni la o dezbatere cu privire la Reunirea Basarabiei cu România.
Doamna senator Gabriela Creţu, doamna deputat Andreea Paul şi domnii deputaţi Dragoş-Ionel Gunia, Aurelian Mihai, Iacob Puşcaş, Petru Movilă şi Valeriu Saharneanu şi-au exprimat opţiunea cu privire la dezideratul reîntregirii naţionale, în cadrul unor discuţii sub genericul ,,Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a R. Moldova, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO”.
Evenimentul a fost cuprins în programul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului din judeţul Harghita şi a demarat cu prezentarea campaniei ,,Aducem Basarabia acasă”, cea mai amplă campanie de strângere de semnături pentru spaţiul şi populaţia dintre Prut şi Nistru.
În acest context, deputatul din Parlamentul de la Chişinău Valeriu Saharneanu a apreciat consecvenţa celor peste 1000 de voluntari implicaţi în campania desfăşurată de Platforma Civică Acţiunea 2012 şi şi-a exprimat bucuria faptului că acest proiect s-a conturat ca proiect al naţiunii române.
Deputatul Andreea Paul a declarat că Republica Moldova face parte din fiinţa naţională a României şi că atunci când se discută despre redobândirea cetăţeniei române putem utiliza mai corect expresia de ,,restituire a cetăţeniei române”.
Parlamentarul Dragoş-Ionel Gunia şi-a exprimat încrederea că ,,nu departe, copiii noştri şi copiii celor de peste Prut vor trăi în aceeaşi ţară” şi că va semna ,,orice lege sau iniţiativă care are în vedere ceea ce este firesc, să readucem Basarabia acasă”. ,,Puterea e în unitate”, a punctat acesta. Nu în ultimul rând, deputatul Gunia a venit şi cu propunerea organizării unor întâlniri pe tema revigorării economice a Republicii Moldova.
În acelaşi cadru, senatorul Gabriela Creţu a ridicat mai multe probleme cu privire la avantajele, costurile şi implicaţiile actului Reunificării celor două state româneşti.
Deputatul Iacob Puşcaş a declarat luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, în cadrul unor discuţii sub genericul ,,Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a R. Moldova, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO”, că ar fi utilă constituirea unui grup pentru Basarabia în Parlamentul de la Bucureşti.
Primul parlamentar cu cabinet la Chişinău, deschis în 2007, deputatul de Iaşi Petru Movilă a lansat luni la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, în cadrul unor discuţii sub genericul ,,Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a R. Moldova, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO”, propunerea elaborării unui pact naţional pentru Basarabia, independent de schimbarea mandatelor din Legislativ. Totodată, Petru Movilă a mai propus ca fiecare minister din România să aibă măcar trei oameni responsabili de tematica Republica Moldova.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului din judeţul Harghita are loc în perioada 12-16 august şi este organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.