Aproximativ jumătate din cetăţenii Moldovei regretă faptul că Uniunea Sovietică s-a destrămat în anul 1991, relatează RIA Novosti cu referire la conţinutul ultimului Barometru de Opinie Publică, elaborat de Institutul pentru Politici Publice de la Chişinău.
La întrebarea „Regretaţi faptul că Uniunea Sovietică s-a destrămat?” aproximativ 49% din respondenţi au răspuns pozitiv: „regret”. Aproximativ 52% din participanţii la sondaj sunt convinşi că destrămarea URSS a influenţat negativ dezvoltarea ulterioară a Republicii Moldova.
Aproximativ 44% dintre cei chestionaţi ar fi votat pentru reîntoarcerea în URSS dacă un asemenea referendum ar fi organizat astăzi, şi doar 29% ar fi votat împotrivă. Conform aceluiaşi sondaj, în timpul Uniunii Sovietice relaţiile interumane erau mai bune şi tot mai mult de 50% din cei care au răspuns la întrebările sociologilor sunt convinşi că ordinea publică în perioada sovietică era asigurată mai eficient.
Arcadie Barbăroşie, preşedintele Insitutului de Politici Publice de la Chişinău a ţinut să evidenţieze pentru RIA Novosti un moment interesant şi anume acela că datele prezentate în BOP au fost obţinute în timp ce din luna martie 1991 până ân prezent a crescut deja o genraţie întreagă care ştie despre existenţa URSS doar din cărţi şi filme.
În acest sondaj de opinie publică au fost antrenaţi 1104 de respondenţi cu vârsta minimă de 18 ani, din toate raioanele Republicii Moldova, exceptând Transnistria, marja de eroare fiind de 3%.
Rezultatele „Barometrului de Opinie Publică” confirmă cercetările sociologice ale unui grup de experţi români, care au editat culegerea „Stat slab, cetăţenie incertă – studii despre Republica Moldova”. Conform opiniei autorilor „în pofida faptului că intelectualii vorbitori de limbă română din Moldova tind spre România, majoritatea populaţiei, inclusiv minorităţile naţionale, regretă destrămarea URSS, ca fiind singurul stat legitim pentru ei.”
Experţii locali pun această noslagie a majorităţii populaţiei pentu trecut, când încă mai exista statul unic – URSS, pe seama faptului că astăzi Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, mai notează RIA Novosti.
Menţionăm că pe pagina web a Institutului de Politici Publice nu există nicio referinţă cu privire la un nou Barometru de Opinie Publică, conţinutul ultimului fiind făcut public pe 16 noiembrie 2010, înainte de alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010.
Sursa: RIA Novosti