Parlamentul European a fost înştiinţat marţi de către liderul delegației PNL din PE, Norica Nicolai, în legătură cu politica Serbiei de deznaționalizare a etnicilor români din Valea Timocului (estul Serbiei -n.r.), pe care acest stat îi denumește generic „vlahi” și îi categorisește ca fiind un popor distinct față de românii din Voivodina (nord), informează Curentul.
Europarlamentarul român a declarat că va face presiuni prin demersuri către colegii eurodeputați ca deschiderea capitolului de negociere ‘Cultură’ din Tratatul de aderare al Serbiei să fie condiționat de îndeplinirea angajamentelor pe care Belgradul și le-a luat în ceea ce privește drepturile minorității române. ‘Dacă vom sprijini în continuare necondiționat să deschidă capitole de negociere, probabil comunitatea noastră va avea același tratament discriminatoriu din partea statului sârb’, a declarat Norica Nicolai.
Norica Nicolai și-a motivat demersul prin faptul că Serbia nu și-a respectat angajamentul de a introduce studiul limbii române în școlile din Valea Timocului de la 1 septembrie, folosindu-se în acest sens de un sondaj incorect și că într-un chestionar manipulator au creat și a doua limbă, așa-numitul „grai vlah”.
InfoPrut precizează că în Valea Timocului sunt 154 de sate românești, 48 mixte, iar 350000 de români continuă să vorbescă și astăzi în limba română. Principalele probleme ale acestor români sunt consecinţe ale absenţei şcolilor şi bisericilor româneşti din zonă.