Personalitatea lui Cristea Sandu Timoc va fi evocată marţi, 8 octombrie, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Institutul ,,Fraţii Golescu” pentru românii din străinătate, cu susţinerea Institutului European pentru Drepturi Civile. Invitaţii speciali ai manifestării sunt dr. Robert Stănciugel, George Damian și dr. Emil Țârcomnicu.
Cristea Sandu Timoc și-a dedicat viața renașterii naționale a românilor din Timoc. Născut (8 sept. 1916) în com. Zlocutea, se refugiază în anul 1939 în România în urma unui proces în care este acuzat de propagandă românească. Între 1942-1944 este președintele “Comitetului Timocean”. Lucrează în ministerul de externe român, raportând direct mareșalului Ion Antonescu. Arestat în 1953 pentru “activitate intensă împotriva clasei muncitoare”, este condamnat la 6 ani temniță grea. Participă la fondarea ASTREI bănățene, devenind secretarul ei general. În această funcție a patronat cele 14 ediții ale simpozionului “Identitatea culturală a românilor”. Debutează ca scriitor în 1936, iar în 1943 publică prima sa carte: “Poezii populare de la românii din Valea Timocului”.
Încrederea sa în viitorul românilor uitați din Craina, cărora Serbia le zice “vlași”, dar care se autodefinesc ca “rumâni”, a rămas neclintită pe parcursul unui întreg secol.