Chişinăul îşi serbează luni hramul şi 577 de ani de la prima atestare. Cu această ocazie, în oraşul de pe Bâc vor fi organizate mai multe evenimente festive.
Sărbătoarea va începe la ora 8.00 cu depuneri de flori și cu Sfânta Liturghie la Catedrala ”Nașterea Domnului” (ora 8:20). Inaugurarea festivă va începe la ora 11.00 în Piața Marii Adunări Naționale cu un mesaj de salut al primarului de Chișinău, prezentarea delegațiilor oficiale sosite în capitală și reprezentaţia ansamblului de dansuri populare ”Joc”.
În continuare, pe parcursul acestei zile vor fi inaugurate diferite expoziții de pictură, grafică, artizanat, carte, floristică, precum și concursul de desen pe asfalt „Chişinăul în viziunea copiilor”.
De asemenea, la ora 14.00 va avea loc o reprezentație a teatrului ”Masca” din București. La aceeaşi oră se va desfăşura şi festivitatea de premiere a persoanelor în vârstă, a elevilor şi studenţilor cu merite deosebite în domeniul ştiinţei, medicinii, culturii şi sportului, iar începând cu ora 17.00 și până la 23.30, pe marea scenă din PMAN vor evolua fraţii Advahov şi Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, surorile Osoianu, Igor Cuciuc, Plăieşii, Iurie Sadovnic, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Anişoara Puică, Anatol Dumitraş, Nina Crulicovschi, Anatol Mîrzenco, Gheorghe Ţopa, Adrian Ursu, Catharsis, Ionela Ţăruş şi Mihai Ungureanu, Tania Cerga, Cristi Aldea Teodorovici, Aura, Victoria Lungu, Geta Burlacu, Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, Aliona Moon, Pasha Parfeni, Akord, Alex Calancea band, Cristina Pintilie, Valy Boghean, Cătălin Josan, Nadin Trohin, Cornelia şi Marcel Ştefăneţ, Carla’s Dreams, Sun Stroke Project, Andra etc. Concertul se va încheia cu un spectacol de artificii.
Între 14-20 octombrie, la Centrul pentru copii și tineret „Politehnic” va avea loc o expoziție-concurs a lucrărilor foto cu genericul „Chișinăul de ieri, Chișinul de azi”.
Pe 23 octombrie se va desfășura concertul jubiliar „Seară abastră”. În incinta Palatului Național „Nicolea Sulac” vor performa Anastasia Lazariuc și invitații săi.
InfoPrut precizează că prima menţiune documentară a Chişinăului ca localitate datează din 17 iulie 1436, când domnii Ţării Moldovei Ilie şi Ştefan… au dat şi i-au întărit lui Oncea-logăfăt pentru credicioasă slujbă mai multe sate pe Răut. Stabilind hotarele acestor sate, documentul menţionează: (…) şi la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheşenăului lui Acbaş, la Fântâna unde este Seliştea Tătărească în dreptul păduricii.