Transnistria nu dorește să se angajeze într-un dialog cu Republica Moldova în condițiile unor presiuni politice, economice și informaționale, a declarat așa-numitul ministru de externe al regiunii separatiste Vladimir Iastrebciak în cadrul unei întâlniri cu ONG-urile din Tiraspol, ne informează Agenția Informațională Osinform.
Iastrebciak a mai precizat că în timpul reuniunii de la Viena autoritățile moldovene au încercat doar „să-și justifice politica cu privire la statutul internațional al Transnistriei”, considerând în același timp că este vorba despre „doi subiecți egali în procesul negocierii”.
Totdodată, acesta consideră că reprezentanții Chișinăului se ghidează după legea adoptată în Parlament în 2005, „cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)”, prin care regiunii separatiste i se acorda un statut special în componența Rep. Moldova și viza democratizarea și demilitarizarea zonei. Delegația din Tiraspol a atras atenția că acest principiu după care se ghidează Rep. Moldova nu se numără printre obiectivele stabilite de reuniunea din capitala Austriei. „Nici partea transnistreană, nici cea moldovenească nu au un mandat pentru a lua o astfel de decizie și nu s-a convenit asupra acestei hotărâri cu participarea țărilor mediatoare și garante”, a mai declarat Vladimir Iastrebciak.
Uniunea Europeană continuă să dețină funcția cheie în formatul „5+2” în vederea soluționării conflictului, în acest caz diplomatul tiraspolean și-a exprimat îngrijorarea privind „raportarea Rep. Moldova la principiile și normele europene” și avertizează reprezentanții „UE și SUA că trebuie să respecte legislația RMN”.
În cadrul întâlnirii neoficiale de la Viena , reprezentanții OSCE și-au exprimat angajamentul de a aplica tactica „pașilor mici” în reglementarea conflictului transnistrean. În același timp, partea rusă și-a arătat disponibilitatea de a susține un „dialog egal între părți”.
Amintim că în zilele de 14-15 februarue a.c. oficialii de la Chișinău și de la Tiraspol au fost convocați într-un format neoficial în capitala Austriei. La tratative au mai participat reprezentanții OSCE, ai Rusiei, Ucrainei, EU și cei ai SUA. Pe agenda de la Viena a părții moldovene s-a aflat și cazul lui Ilie Cazac, cetățeanul Rep. Moldova condamnat de Tiraspol la 14 ani de închisoare pentru „înaltă trădare și spionaj în favoarea Moldovei”, ceea ce a blocat pe termen lung orice tip de negociere oficială în rezolvarea conflictului transnistrean.
Autor: Nicu Țîbrigan