Ucraina ar trebui să îşi impună punctul de vedere faţă de Republica Moldova şi România într-o manieră mult mai fermă, a declarat pe 03 martie 2011 politicianul odesit, lider al partidului „Rodina”, Igor Markov. Aceasta este una din concluziile exprimate de politicianul ucrainean cu ocazia aniversării primului an de mandat al preşedintelui Victor Ianukovici, relatează Agenţia Informaţională REGNUM.
„Vorbesc aici şi de diferendul teritorial pe care îl avem cu Moldova în jurul satului Palanca, dar şi de diferendul cu România în jurul frontierei pe Dunăre, precum şi alte contradicţii, care există între noi şi statele vecine. Ţinem minte că diferendul cu România cu privire la insula Şerpilor s-a încheiat în defavoarea noastră. Trebuie să găsim mijloace mult mai eficiente de apărare a intereselor statului nostru,” a subliniat Markov.
„Mă îngrijorează procesele care au loc în această regiune. În ultima perioadă observăm paşi şi opinii neamicale exprimate de către vecinii noştri sud-vestici. Declaraţiile separate ale oficialilor români pot fi catalogate drept pretenţii asupra unor teritorii ale ţării noastre, adică Bucovina şi Basarabia, unde deja de mai mulţi ani are loc românizarea populaţiei locale prin acordarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor Ucrainei. Sunt de părere că această situaţie reprezintă o ameninţare la integritatea teritorială a statului nostru, pe care nu trebuie să o ignorăm,” şi-a continuat ideea politicianul.
„Sunt convins că Ucraina ar trebui să adopte o poziţie mult mai fermă şi activă în această regiune. Am cedat prea multe vecinilor noştri. Spre exemplu, nu am obţinut niciun beneficiu din alogica şi injusta blocadă a Transnistriei. Acest act a adus beneficii Moldovei şi, dimpotrivă, a fost foarte distructiv pentru fraţii noştri de sânge şi credinţă care locuiesc în Transnistria, care anterior şi-au apărat cu arma în mâini dreptul la autodeterminare. În perioada regimului „portocaliu” această problemă a fost eliminată de pe ordinea de zi şi asta deoarece conducătorii noştri erau cointeresaţi să afişeze o opoziţie închipuită faţă de Rusia, neglijând ameninţările reale. Cu toate acestea, astăzi ar trebui să revenim la problema Transnistriei şi la alte divergenţe pe care le avem în relaţiile moldo-ucrainene şi româno-ucrainene,” a mai adăugat Igor Markov.
Sursa: REGNUM
Sursa imagine: Revisor.od.ua