Republica Moldova va adera la Uniunea Vamală pe părți, iar referendumul din Găgăuzia poate genera un ,,efect de domino” în acest sens. Potrivit publicației ruse KM.ru, consultarea publică organizată în autonomia găgăuză pe 2 februarie a stabilit un exemplu pentru alte regiuni ale Republicii Moldova. Pentru a opri astfel de inițiative, autoritățile centrale exercită presiuni asupra celor care au participat sau intenționează să participe la referendumuri, mai scrie sursa citată.
KM.ru amintește că președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a solicitat sprijinul SIS-ului în vederea anihilării tendințelor separatiste. Totodată, publicația rusă arată că acordurile parafate cu Uniunea Europeană și declarațiile cu privire la Unirea României cu Republica Moldova, făcute de președintele de la București, Traian Băsescu, dar și de președintele de la Chișinău, Nicolae Timofti, au speriat cetățenii Republicii Moldova. Publicația electronică rusă este de părere că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, adică găgăuzii, bulgarii, ucrainenii, rușii, evreii sunt împotriva acestor planuri și nu văd în România nimic ,,frățesc”.
KM.ru scrie și că acuzațiile lansate de Chișinău cu privire la implicarea Rusiei în încurajarea tendințelor separatiste din Republica Moldova nu sunt fondate.