Cu un teritoriu separatist între granițele sale, unde 2500 de soldați ruși păzesc depozite de armament din perioada sovietică, Republica Moldova urmărește cu neliniște criza din Crimeea, situată în estul coastei Mării Negre (360 km).
,,Situația tensionată din Crimeea reprezintă o amenințare pentru securitatea întregii regiuni. Evoluția situației va crea noi probleme și amenințări, atât directe, cât și indirecte pentru Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul de la Chișinău Iurie Leancă, după întoarcerea din vizita oficială la Washington, scrie Reuters. ,,Dacă nu găsim o soluție în cazul conflictului transnistrean, atunci această boală (a separatismului) va deveni periculoasă și contagioasă”, a mai precizat premierul Leancă.
Transnistria, cu o populație de o jumătate de milion de locuitori, a început să funcționeze independent în urma unui scurt război împotriva autorităților de la Chișinău, din teama că Republica Moldova s-ar putea uni cu România, care împărtășesc aceeași limbă și aceeași cultură, mai notează Reuters. Independența sa nu este recunoscută de comunitatea internațională, iar Rusia a refuzat să dea curs solicitării acestei regiuni de a deveni parte a teritoriului rusesc.
,,Dar chiar și înainte de izbucnirea crizei din Ucraina, din cauza deciziei lui Yanukovich de a abandona parcursul european, Rusia a exercitat presiuni asupra direcției spre Vest a Republicii Moldova”, prin șantajul cu privire la importul de vinuri și la furnizarea de gaz, conchide sursa citată.