Regiunea autonomă găgăuză a votat în februarie intensificarea relaţiilor comerciale cu Rusia şi mulţi dintre locuitorii săi preferă un viitor departe de Uniunea Europeană, notează Al Jazeera.
Există temeri în Republica Moldova că regiunea autonomă găgăuză va încerca să repete modelul Crimeei şi să se alăture Rusiei.
Reporterul de la Al Jazeera, David Chater, observă că în regiune se vorbeşte română, turcă şi rusă, limbi folosite şi de un preot dintr-o parohie ortodoxă în timpul slujbelor.
Preşedintele regiunii autonome, Mihail Formuzal, spune într-un interviu că „în ultimii 20 de ani, politicienii din capitală (Chişinău – n.r.) jefuiesc oamenii în timp ce ţipă după Uniunea Europeană”, iar UE îi încurajează. „Este o poveste despre corupţie, încălcarea drepturilor omului, discriminare faţă de minorităţile etnice”, mai spune Formuzal pentru a-şi justifica politica anti-europeană.
În urma unei vizite a preşedintelui în Rusia autorităţile de la Moscova au decis ridicarea embargoului pentru vinul produs în regiunea autonomă găgăuză, embargou impus de ruşi Republicii Moldova în septembrie, pentru că vinul ar avea o „calitate nesatisfăcătoare”.
Din declaraţiilor unor femei care muncesc la camp, plătite cu 10 dolari pe zi, reiese că populaţia săracă a regiunii autonome crede că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă uniformizarea preţurilor în toată UE şi menţinerea salariilor la nivelul actual.