Generalul NATO Philip Breedlove a avertizat că Moscova are ochii puşi şi pe alte teritorii, după anexarea Crimeei, iar serviciile secrete vestice au arătat că la graniţa estică a Ucrainei sunt zeci de mii de soldaţi ruşi, potrivit CNN.
Breedlove a sugerat că trupele, susţinute de tancuri şi de elicoptere de atac, pot marşa prin Ucraina, de la est la vest, până în regiunea transnistreană.
Generalul a descris această situaţie ca fiind „un conflict îngheţat” al Rusiei – o dispută politică şi teritorială nerezolvată – pe care Moscova îl poate reactiva oricând pentru a-şi extinde influenţa în regiune.
Jurnaliştii de la CNN au încercat să intre în regiunea transnistreană, însă granicerii i-au întâmpinat cu un NU categoric. „Nu puteţi intra. Acum nu este permisă intrarea străinilor şi nu este permisă intrarea jurnaliştilor”.
„Am decis să încercăm să intrăm ca turişti; ţinta noastră era clubul de noapte Eqator din oraşul de graniţă Bender”, scrie jurnalistul Karl Penhaul.
După ce au spart o sticlă cu alcool de podeaua maşinii, pentru un „miros de petrecere”, şi s-au prefăcut interesaţi de viaţa de noapte, grănicerii le-au permis intrarea în regiunea transnistreană.
„Pe măsură ce mergeam într-o duminică dimineaţa în centrul Tiraspolului, era uşor să vedem că regiunea transnistreană este un loc prins în timp”, scrie Penhaul.
Secera şi ciocanul sunt încă pe steagul transnistrean, iar statuia lui Lenin se înalţă „ca un înger păzitor”. Străzile poartă numele simbolurilor revoluţionare: Marx, Engels, Lenin.
„Bineînţeles că era bine cu Uniunea Sovietică. Vroiam să fim cu Rusia şi încă mai vrem să fim cu Rusia”, spune o femeie în vârstă. „Era bine atunci, dar ştim că nu ne putem întoarce în timp. Dar vrem să ne alăturăm Rusiei acum şi să stabilim o uniune vamală”, spune Victor, un vânzător ambulant de suveniruri militare sovietice. „Nu vrem să facem parte din Republica Moldova”, mai spune Victor.
Vorbind cu oamenii de pe stradă din regiunea transnistreană e uşor de imaginat de ce generalul Breedlove crede că e posibilă o invazie rusă aici. Uşa pare să fie larg deschisă.
„Să vină. Aici oamenii abia aşteaptă. Dacă vine armata rusă, toată lumea va striga ‚ura’”, spune o blondă vorbăreaţă.
Regiunea transnistreană a cerut în mai multe rânduri alipirea la Federaţia Rusă, însă Rusia nu a recunoscut încă independenţa regiunii, insistând că trebuie să rezolve mai întât disputele cu Republica Moldova.
Un fost agent KGB şi fost preşedinte este cel mai mare om de afaceri din oraş. Sub brandul Sheriff are un lanţ de supermarketuri, benzinării şi clubul de fotbal din Tiraspol. Totuşi, alte afaceri nu sunt atât de transparente. Economiştii internaţionali descriu regiunea transnistreană ca un stat ale cărui averi sunt bazate pe contrabandă cu alcool şi tutun sau pe vânzarea vechilor arme sovietice.
Soldaţii ruşi nu au părăsit niciodată regiunea după războiul din 1990-1992. Un contingent de aproximativ 1.200 de soldaţi ocupă bazele militare, ceea ce înseamnă că preşedintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o invazie, din moment trupele sale sunt deja aici.
Pe un zid din Tiraspol e un graffiti cu un oarecare mesaj poetic în engleză: „Te iubesc. Dar de ce te iubesc?… Nu ştiu niciodată”. Un mesaj din regiunea transnistreană. Rusiei, cu dragoste.