Un proiect de strategie pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării va fi propus Ministerului Afacerilor Externe de către vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Bogdan Diaconu.
,,România după 1989 nu a avut niciun fel de strategie privind comunităţile istorice din jurul graniţelor sale şi este o necesitate să elaborăm o astfel de strategie. Voi propune (n.r. o strategie), prin Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Ministerului de Externe pentru că este absolut necesar să dăm o coerenţă proiectelor pe care le avem şi să le transpunem în fapte reale pentru că românii din jurul graniţelor aşteaptă acest lucru de 24 de ani. Nu mai putem aştepta ani buni pentru că s-ar putea să nu mai avem comunităţi de români în jurul graniţelor, pentru că toate statele din jur au avut o politică de deznaţionalizare şi de asimilare a populaţiei româneşti de pe teritoriul lor”, a declarat luni, la Parlament, Bogdan Diaconu, în conferinţa de presă desfășurată sub genericul ,,Informare privind situaţia românilor din sudul Basarabiei (regiunea Odessa, Ucraina)”. Deputatul Diaconu a precizat că această conferinţă este prima dintr-un ciclu care va analiza fiecare comunitate de români din jurul graniţelor ţării, informează Agerpres.
Directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, este de părere că ,,situaţia din Ucraina face din comunitatea românească din jurul Basarabiei o comunitate strategică”. ,,În perspectiva evenimentelor care se desfăşoară în estul şi sudul Ucrainei, comunitatea românească este cea mai expusă incidentelor din statul ucrainean şi populaţia rusofonă având în spate Rusia. Duminică, pentru prima dată în sudul Basarabiei, în Odessa, Chilia şi Ismail au apărut coloane de maşini cu rusofoni, cu steaguri ale Rusiei, care au încercat să facă manifestaţii proruse într-o zonă locuită de o populaţie românească foarte importantă. Obiectivul Rusiei posibil să fie acela de a ajunge la gurile Dunării utilizând populaţia rusofonă din sudul Basarabiei, mă refer în general la cea din oraşul Odessa, şi populaţia rusofonă de origine bulgară (există în sudul Basarabiei aproximativ 80.000 de bulgari complet rusificaţi). De aceea populaţia românească de acolo are nevoie de un sprijin concret şi imediat al statului român. Această populaţie a fost uitată ani de zile. (…) Sper ca ministrul Corlăţean să înţeleagă importanţa strategică a comunităţii româneşti din sudul Basarabiei”, a subliniat Eugen Popescu, în aceeaşi conferinţă de presă.
Totodată, directorul CRSS susţine că în cazul în care nu va fi ajutată, ,,această comunitate va intra sub tăvălugul ofensivei care se desfăşoară în aceste momente în Ucraina”. ,,Este o ofensivă care nu se va opri, care are în spate un stat cu o capacitate extrem de puternică – Rusia. Cred că statul român trebuie să facă toate eforturile pentru a sprijini această populaţie românească uitată acolo. Din 18 şcoli cu predare în limba română în Ucraina au rămas cinci şcoli.(…) Conaţionalii noştri fără voia lor au rămas în afara graniţelor ţării. România trebuie să-şi asume rolul de a garanta drepturile lor, iar acum trebuie să discute cu Kievul de o manieră mult mai fermă decât a făcut-o până acum. Jumătate de milion de români sunt în Ucraina. Această comunitate se va întoarce sub o influenţă rusească dacă România va fi, în continuare, dezinteresată. (…) România trebuie să facă din această comunitate din sudul Basarabiei un punct central al interesului ei care să devină, prin prisma diplomaţiei române la Bruxelles şi în NATO, un punct important de referinţă al UE şi al NATO”, a semnalat Popescu.
InfoPrut menționează că românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic, după ucraineni și ruși, numărul lor ajungând la circa 500.000 de persoane.