Doctorul Nicolas Dima este e părere că în urma crizei din Ucraina, printre posibilele consecinţe pentru această zonă este şi „revenirea Basarabiei la România”, pe lângă o dezechilibrare a situaţiei din Europa de est şi modificarea graniţelor Ucrainei.
În ceea ce priveşte rolul României în această criză, Nicolas Dima a declarat, într-un interviu, că „n-ar strica și puțină armată destul de solidă capabilă să pacifice o situație dacă s-ar întâmpla ceva în sudul Basarabiei, sau la gurile Dunării, revolte, rebeliuni, o insurecție locală, e nevoie ca o forță să mențină ordinea acolo și asta poate să o facă numai forțele militare. Deci România, are nevoie de diplomație clară și de ceva forțe militare, nu să se arunce în luptă dar să înțeleagă vecinii că ai cu ce interveni.”
Republica Moldova are nevoie, în primul rând, de dezvoltare economică, „însă nu e posibilă întrucât sute de mii de basarabeni sunt plecați în occident, ei nici măcar nu mai sunt parte din acel fervent local, din acel fenomen care să producă mișcarea, să producă un eveniment, o renaștere”.
Dima mai spune că din punct de vedere economic, Republica Moldova nu are capacitatea să se refacă singură, nici din punct de vedere politic nu are nici un sens să fie separată de România. „Geopolitic, a fost creată de Rusia și menținută în continuare prin diverse instigații, presiuni, intervenții economice, coloana a 5, Partidul Comunist, rusofonii etc. Viitorul trebuie să fie alături de România și renastrea ei economică nu poate avea loc separat de România pentru că nu are resursele necesare, iar occidentul , UE n-o poate ajuta prea mult pentru că nu se pot ajuta pe ei și pentru că intra în conflict cu Rusia. Situația este complexă, complicată și necesită multe schimbări care să aibă loc în același timp. Una este schimbarea economică, să-i țină pe oameni acasă, să fie mulțumiți și a doua este mentalitatea și atitudinea care se face prin educație de lungă durată.”
Interviul integral aici.