Logo-ul, chestionarul şi sloganul pentru recensământul din Republica Moldova au fost aprobate oficial, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău.
Desfăşurarea recensământului a fost stabilită pentru 12-25 mai 2014, deşi îniţial era planificat pentru 1-14 aprilie, data fiind devansată din raţiuni financiare. „Informația din chestionar va fi confidențială, iar la colectarea datelor vor fi implicați peste 11 mii de recenzori”, mai anunţă guvernul.
„Numărătoarea populației și a locuințelor va avea drept simbol hora moldovenească, prin care oamenii vor fi îndemnați să participe la acest exercițiu, iar sloganul va fi ‘Numără-te printre cei care contează’”, anunţă guvernul în comunicatul de presă.
De asemenea, urmează să fie lansată şi o campanie de informare, începând cu 16 aprilie, deşi în Republica Moldova sunt deja în desfăşurare două campanii de informare pe tema recensământului.
„Vorbesc româneşte, sunt român!”
Publicaţia Timpul, cu susţinere activă din partea Platformei unioniste Acţiunea 2012 şi a Mişcării civice Tinerii Moldovei, a lansat campania „Vorbesc româneşte, sunt român!” în 5 martie.
Campania vizează informarea populaţiei privind identitatea naţională, respectarea metodologiei de colectare a datelor privind etnia şi limba vorbită, precum şi obţinerea unor rezultate corecte.
Organizatorii anunţau la data respectivă că sute de voluntari oferă sprijin populaţiei la puncte de informare, atât în Chişinău, cât şi în raioane, pentru a preveni potenţiale fraude în timpul consultării populaţiei şi pentru a evita repetarea experimentului de la recensământul organizat de guvernarea comunistă în 2004, când oamenilor le-a fost încălcat dreptul de a se declara ceea ce simţeau că sunt şi de a afirma clar denumirea limbii vorbite.
„Moldova – moldoveni – moldovenesc”
Partidul Socialist din Republica Moldova a lansat un spot, la începutul lunii aprilie, ca parte a camapaniei „Moldova – moldoveni – moldovenesc”, pentru ca „cetăţeni să nu uite că suntem moldoveni, să promoveze identitatea moldovenească în societate şi în lume, să se identifice drept moldoveni la recensămîntul din acest an”.
Recent, spotul video a fost eliminat de pe YouTube, în urma cerereii compozitorului Eugen Doga, ale cărui drepturi de autor au fost încălcate prin folosirea melodiei „Codrii mei”, fără acordul expres al autorului, potrivit declaraţiilor acestuia.
Eugen Doga a menționat că nu a semnat niciun contract cu Igor Dodon, liderul Partidului Socialist. „Mi-a zis că filmează un film despre Moldova, iar eu ce, sunt împotriva Moldovei?! Am acceptat, dar îndată cum am aflat unde s-a dus piesa mea – am cerut retragerea ei”, a spus compozitorul, citat de Realitatea.md.
„Ca un adevărat comunist, a făcut totul pe la spate. El ce, nu putea vorbi cu mine?! Noi am zburat într-un avion și el nici măcar bună ziua nu mi-a dat, nemernicul”, a mai adăugat compozitorul. Igor Dodon, pe de altă parte, consideră că Doga ar fi fost suspus unor presiuni.
InfoPrut precizează că până în prezent, Biroul Naţional de Statistică, instituţie responsabilă de organizarea recensământului, nu a publicat metodologia desfăşurării acestui proces şi nu a identificat toţi cei 11.000 de recenzori necesari.