Cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de viză pentru a călători în Uniunea Europeană, ca parte a intențiilor UE de a dezvolta legături mai strânse cu țările est-europene, sfidând astfel Rusia, scrie Reuters.
Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor legături mai strânse cu Uniunea Europeană, în cadrul unui parteneriat estic cu UE, care vine cu facilități comerciale și legături de afaceri, fără ca acestea să fie membre cu drepturi depline.
Ca răspuns la criza din Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat că accelerează parteneriatul, iar de astăzi, toți cetățenii Repubilcii Moldova deținători de pașaport biometric pot călători fără viză în spațiul Schengen, care cuprinde aproape toate țările membre UE și alte state non-membre, cum ar fi Norvegia și Elveția.
Intenția Ucrainei de a întări legăturile cu Uniunea Europeană a declanșat actuala criză în relațiile sale cu Moscova, divizând țara între pro-vestici și cei care preferă să rămână în sfera de influență a Moscovei.
După anexarea peninsulei Crimea de către Rusia în martie, NATO a menționat conflictul înghețat din regiunea transnistreană ca următoarea posibilă țintă a Moscovei.
Premierul pro-european al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a spus că cea mai bună cale de rezolvare a conflictului înghețat sunt programul de reforme inspirat de UE și programul de liberalizare a vizelor, adăugând că Republica Moldova va deveni mai atractivă pentru cei din regiunea transnistreană. Un oficial european a menționat că liberalizarea vizelor nu are în vedere excluderea cetățenilor din regiunea transnistreană.
Regiunea transnisteană, o bucată îngustă de pământ aflată la granița cu Ucraina, nu a fost recunoscută ca țară independentă de niciun stat, dar găzduiește mai multe trupe rusești și jumătate de milion de persoane, dintre care 30% etnici ruși, care privesc Rusia ca pe țara mamă, la fel ca etnicii ruși din Crimeea, notează Reuters.
Parteneriatele cu UE depind de unele reforme. Într-o declarație, Comisia Europeană a menționat că Republica Moldova și-a reformat Ministerul de Interne, și-a modernizat poliția de graniță și a făcut progrese în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor omului.