Cu promisiunea de a apăra etnicii ruși oriunde ar trăi aceștia, presedintele Vladimir Putin s-a angajat într-o campanie agresivă pentru a reconstrui mândria și siguranța de sine a poporului rus, despre care susține că s-au pierdut când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.
Cu o săptămână înainte alegerile prezidențiale din Ucraina, care vor stabili raportul cu Rusia, președintele Vladimir Putin își folosește puterea pentru a redresa ceea ce a numit ,,tragedia istorică care a zguduit Uniunea Sovietică în 15 națiuni”, notează Washington Post.
De la anexarea Crimeei la colectarea de petiții din partea separatiștilor din Republica Moldova și la acordarea de pașapoarte rușilor din țările baltice, Putin și-a petrecut ultimele săptămâni concentrându-se asupra statelor învecinate, care au o minoritate etnică rusească considerabilă. Această strategie poziționează Rusia în antagonism față de NATO din cauza celor două membre NATO – Estonia și Letonia, cu minorități care vorbesc limba rusă și care au ridicat problema discriminării. NATO a sporit patrulele aeriene deasupra statelor baltice și a trimis trupe pentru a efectua exerciții pe teren. În această lună, Rusia a declanșat teste de rachete și exerciții de război masive, inclusiv de-a lungul frontierei cu Letonia și Estonia.
Noile eforturi ale lui Putin i-au inspirat pe rușii de peste granițe. Separatiștii rusofili din estul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia săptămâna trecută, în același timp, un înalt oficial rus a călătorit în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și a strâns mai bine de 30.000 de semnături în favoarea integrării în Rusia.
Vladimir Putin a deplâns pierderea influenței Rusiei pe scena mondială, fiind de părere că națiunea sa a fost umilită în timpul mandatului președintelui Boris Elțîn, în anii 1990. El a spus anexarea Crimeea va intra în istoria Rusiei, alături de realizările Ecaterinei cea Mare. Mai mult de 80% din populatia Rusiei aprobă performanțele lui Putin, potrivit unor sondaje recente.