Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne o necunoscută pentru majoritatea populației Republicii Moldova. În acest sens, Executivul de la Chișinău a elaborat o serie de explicații pe marginea celor răspândite minciuni referitoare la Acord.
Publicăm integral lista propusă de guvern:
1. Fals: Acordul de Asociere va submina suveranitatea și independența Republicii Moldova
Adevăr: Republica Moldova, în calitate de stat asociat la Uniunea Europeană, va fi în drept să-şi decidă şi rezolve de sine stătător problemele interne. Acordul de Asociere promovează respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului, pentru independența și inviolabilitatea hotarelor lui. Scopul Acordului este preluarea, de către Republica Moldova, a acquis-ului UE, adică a celor mai bune practici la nivel comunitar, nicidecum impunerea unor decizii care nu ar fi benefice pentru viitorul și modernizarea statului. Este vorba, în mod special, de împărtășirea unor valori și principii comune -democrația și statul de drept, respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, economia de piață și dezvoltarea durabilă.
2. Fals: Va trebui să renunţăm la cultura și tradițiile proprii
Adevăr: Republica Moldova va continua să-și afirme identitatea culturală, valorile naţionale şi tradiţiile. Europa nu ne obligă să ne dezicem de tradiţiile şi de datinile noastre. Dimpotrivă, Uniunea Europeană – al cărei slogan e „Unitate în diversitate” – promovează și încurajează diversitatea culturală a statelor membre. Astfel, fiecare țară a comunității a putut să își păstreze limba națională și credința. Italienii au rămas italieni, polonezii – polonezi, chiar dacă sunt membri ai Uniunii Europene.
3. Fals: Ne vor forța să devenim catolici, iar în cimitire morții vor fi înmormântați fără cruci
Adevăr: În Acordul de Asociere nu există nicio referire la religie, iar convingerile religioase ale fiecărui cetăţean sunt de neatins în Uniunea Europeană. Patru țări-membre ale UE sunt predominant ortodoxe: România, Bulgaria, Cipru și Grecia, iar credinţa cetățenilor lor nu a fost schimbată după accederea în UE. Ortodocșii reprezintă circa 10% din totalul populației Uniunii. Importante comunități ortodoxe există în Țările Baltice și în Finlanda; ortodoxe sunt și Serbia și Macedonia, țări cu aspirații europene. Peste tot, unde există comunități ortodoxe, crucile în cimitire sunt puse în stil ortodox, iar România este cel mai apropiat exemplu în acest sens.
4. Fals: Moldova va trebui să permită căsătoriile persoanelor de același sex
Adevăr: Apărăm şi respectăm valorile familiei tradiţionale, principiile morale şi creştine. Nici Acordul de Asociere, nici un alt document semnat cu UE nu conține vreo prevedere sau vreun cuvânt prin care Moldova se angajează să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex. Nu sunt obligate să facă acest lucru nici țările UE, decizia fiind una individuală. Singurul angajament al Republici Moldova este asigurarea egalității de șanse, pentru a proteja cetățenii împotriva discriminării și pentru a le asigura un tratament egal, în special, la angajarea în câmpul muncii.
5. Fals: Nu vom putea sacrifica porcul de Crăciun sau cu orice altă ocazie
Adevăr: Este un fals evident și aici vom invoca, din nou, exemplul României, care este membră a UE din 2007 și unde populația de la sate continuă să respecte tradițiile lăsate de strămoși. Reglementările europene vizează exclusiv situațiile când carnea obținută în condiții casnice este plasată pe piață, spre comercializare. În aceste cazuri se impune un control strict, lucru care deja e respectat în Moldova.
6. Fals: Ni se va interzice să facem vin de casă
Adevăr: Vinul de casă continuă sa fie produs și consumat în toate țările cu tradiții vinicole din Europa. În Ungaria, bunăoară, care de zece ani e membră a UE, vinul de casă reprezintă 20 la sută din totalul celui consumat. În țările unde vinul se produce de secole – Italia, România, Ungaria, Slovacia, Cehia – sunt organizate anual festivaluri tradiționale, în care bucatele și vinurile de casă sunt elemente indispensabile. În același fel, moldovenii și cei care ne vizitează statul vor continua să se bucure de Festivalul Vinului la fiecare început de octombrie, ca şi pană acum.
7. Fals: Europenii ne vor spune când și cum ne putem tăia copacii din curte
Adevăr: Europenii apără şi respectă proprietatea, protejează libertăţile cetăţeanului. Fiecare proprietar este liber să decide dacă și cum își taie un copac în curtea proprie. Excepție fac monumentele naturii (de exemplu, Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt). Pentru domeniul public, decid autoritățile locale sau centrale.
8. Fals: După ridicarea vizelor, toți vor pleca și Republica Moldova va rămâne fără oameni
Adevăr: Libertatea de a pleca le va garanta oamenilor și libertatea de a reveni, fără teamă, acasă. Astfel, chiar dacă nu ne oferă dreptul la muncă, ci doar la călătorii de scurtă durată, de maximum 90 de zile timp o jumătate de an, în țările din zona Schengen, regimul fără vize ne aduce noi libertăți și noi șanse. Călătorind liber, oamenii vor putea studia și încheia mai ușor contracte, inclusiv de muncă, vor putea stabili noi contacte umane și de afaceri, intensificând schimburilor culturale și educaționale. Toate vor avea un efect pozitiv pentru nivelul nostru de bunăstare.
9. Fals: Apropierea de UE va crește tensiunea dintre Chișinău și Tiraspol
Adevăr: Noi ne dorim o regiune stabilă într-un stat modern și pentru aceasta ținem cont de necesităţile şi interesele regiunii transnistrene. Transnistria este tratată ca parte componentă a Republicii Moldova, oamenii de afaceri de peste Nistru sunt încurajați să profite de viitoarele facilități economice, pe care le va aduce Zona de Liber Schimb cu UE. Cetățenii din stânga Nistrului se bucură de aceleași drepturi ca și cei de pe malul drept – fie că este vorba de asistență pe infrastructură, de desfășurarea afacerilor cu parteneri europeni sau de călătoria fără vize în Europa.
10. Fals: Moldova va trebui să adere la NATO, dacă vrea în Europa
Adevăr: Sub nicio formă, euro-integrarea nu este condiționată de aderarea la vreo structură militară. Dovadă: în UE există mai multe țări care nu sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice – Finlanda, Suedia, Austria -, fapt ce nu le împiedică însă să fie membre UE de succes. Astfel, cei care spun că apropierea de UE înseamnă, automat, prezența Republicii Moldova în NATO, pur și simplu mint cetățenii.
11. Fals: Moldovenii nu sunt capabili să trăiască după standardele UE
Adevăr: Standardele și regulile europene – a căror menire este să pună în valoare fiecare individ, să-i dea șansa de dezvoltare și de afirmare – pot constitui motorul modernizării și pentru noi. Acestea și-au dovedit viabilitatea în timp și în alte țări. Lupta cu corupția, un stat de drept mai puternic şi o infrastructură mai bună sunt, înainte de toate, în interesul şi beneficiul nostru. La fel, se pune un accent puternic pe cooperarea pentru educaţie, instruire, multilingvism, tineret şi sport, ceea ce va aduce o plus valoare şi mai multe șanse de dezvoltare pentru copii şi pentru adulţi.
12. Fals: Regimul fără vize le trebuie doar celor bogaţi, oamenii de rând nu au ce căuta în Europa
Adevăr: Europa este un spațiu în care coexistă oameni de diferite categorii sociale, cu un nivel diferit de venituri. Poți să stai într-un hotel scump, dar și într-un hostel de 10-15 euro/noapte ori să apelezi la un program de găzduire în familii. Poți să iei masa într-un restaurant de top, dar și să mănânci pe săturate într-un fast-food. Iar ca să te deplasezi spre Europa poți alege de la maxi-taxi până la avion. Datorită liberalizării spațiului aerian, un zbor spre Italia, planificat din timp, te costă până în 50 de euro. Și, apropo, în majoritatea capitalelor europene există o duminică pe lună în care intrarea în toate muzeele e gratuită. Încercați și vă veți convinge!