În perioada 21-22 martie 2011, dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, însoţit de dna Natalia Gherman, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Danemarcei, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dar publicităţii pe 23 martie 2011.
Delegaţia de la Chişinău a participat la Conferinţa de nivel înalt privind cooperarea Uniunii Europene cu statele din vecinătatea estică, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei şi Institutul danez pentru studii internaţionale. Moldova, fiind considerată ţară de succes în cadrul Parteneriatului Estic, a fost unica dintre statele din regiune invitată să-şi prezinte poziţia sa pe marginea acestei iniţiative. La conferinţă au participat Lene Espersen, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, şi Štefan Füle, Comisar european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate.
Discuţiile participanţilor s-au axat pe evaluarea modalităţilor prin care UE şi statele membre pot intensifica cooperarea cu vecinii săi estici, în special cu ţările care îşi doresc un viitor european. Ministrul Leancă a expus viziunea R.Moldova asupra dezvoltării Parteneriatului Estic, precum şi s-a referit la realizările Moldovei în cei doi ani de la lansarea iniţiativei. Evenimentul constituie o platformă suplimentară pentru a scoate în evidenţă provocările şi perspectivele oferite de Parteneriatul Estic. Şeful diplomaţiei moldovene a reiterat că Moldova va continua să fie activă în cadrul Parteneriatului Estic şi este ferm hotărâtă să avanseze în promovarea reformelor necesare, în scopul obţinerii statutului de membru asociat al UE, accentuând necesitatea unei abordări diferenţiate, bazate pe performanţele fiecărei ţări în parte. Ministrul Leancă a informat participanţii la conferinţă despre evoluţiile înregistrate în cadrul dialogului politic RM-UE, negocierea Acordului de Asociere RM-UE, dialogul UE-Moldova în domeniul vizelor, activităţile preparatorii în vederea demarării negocierilor pe marginea zonei de liber schimb.
În cadrul discuţiilor bilaterale, părţile au făcut o trecere în revistă a stării actuale şi a perspectivelor de colaborare între cele două state. Şefa diplomaţiei daneze a reconfirmat interesul Danemarcei de a consolida cooperarea cu Moldova şi de a o susţine în promovarea reformelor şi apropierea de UE. În acest sens, ţara noastră a fost inclusă în programul de asistenţă pentru dezvoltare, Programul Danez de Vecinătate, scopul căruia este promovarea societăţilor democratice deschise, dezvoltarea politică şi economică stabilă, bazate pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului. Lene Espersen a menţionat că Moldova va beneficia de asistenţă prioritară în domeniile de referinţă care, practic, corespund priorităţilor Programului Guvernului Republicii Moldova. Acestea şi alte subiecte de interes comun au constituit şi tema dialogului cu Kim Jørgensen, Subsecretar de Stat pentru afaceri europene al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei.
Un eveniment important în relaţia dintre cele două ţări l-a marcat semnarea a două acorduri bilaterale – Acordul privind readmisia persoanelor cu şedere neautorizată şi Acordul privind facilitarea eliberării vizelor. Evenimentul a fost succedat de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Danemarca, în cadrul căreia au fost abordate probleme de interes prioritar pentru membrii comunităţii.
Sursa: Mfa.gov.md