Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors, a efectuat vizite de lucru la Chișinău și la Tiraspol.
În cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, Astrid Thors a avut ocazia să afle îngrijorarea Chișinăului cu privire la problemele cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, precum şi restabilirea accesului fermierilor la terenurile aflate după traseul Tiraspol-Camenca. Reprezentantul OSCE a menționat că subiectul școlilor românești din regiunea separatistă este unul acut şi a îndemnat părţile să identifice soluţiile necesare până la începerea noului an şcolar. Totodată, acesta a accentuat necesitatea menţinerii unui dialog activ la nivelul reprezentanţilor politici, precum şi eficientizarea activităţii grupurilor de lucru pe educaţie.
La Tiraspol, Astrid Thors a avut o întrevedere cu așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene, Nina Ștanski. În cadrul discuțiilor, Ștanski a ținut să evidențieze refuzul Chișinăului de a aborda problemele sensibile în domeniul umanitar și lipsa de interes față de soluționarea problemei echivalării de către Rep. Moldova a actelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din Transnistria, precum și a situației tensionate cu privire la școlile românești din regiune.
InfoPrut amintește că în regiunea transnistreană funcționează opt instituții-fortărețe ale limbii române: Liceul ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Liceul ,,Evrika” din Râbniţa, Liceul ,,Alexandru cel Bun” din Tighina”, Liceul ,,Mihai Eminescu” din Dubăsari, Gimnaziul din satul Roghi, Gimnaziul din Corjova şi Şcoala-internat din Tighina.
Numărul total al elevilor care studiază în aceste şcoli ajunge în prezent la aproape 2.000, populaţia şcolară scăzând dramatic de la an la an din cauza amenințărilor și presiunilor exercitate din partea autorităților separatiste asupra părinților, elevilor și cadrelor didactice.