Ruslan Surugiu, preşedinte al Centrului de Eficienţă Energetică de la Chişinău, a explicat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă ce înseamnă o nouă criză a gazelor în regiune, provocată de intenţia Kievului de a interzice tranzitul pe teritoriul Ucrainei a gazelor livrate de Gazprom către Uniunea Europeană, Republica Moldova şi Turcia.
Surugiu este de părere că Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru un scenariu destul de dur şi trebuie „să strângă cureaua în ceea ce priveşte consumul de gaze”. „Primul lucru pe care trebuie să-l facă guvernul este să se asigure cu combustibil opţional de rezervă pentru sistemele centralizate de încălzire cum este cel din Chişinău”. Combustibilul de rezervă în eventualitatea unei crize ar fi păcura, însă guvernul ar trebui să semneze contracte cu furnizorii, caz în care pentru consumatori înseamă o creştere a costurilor cu 50%, avertizează Ruslan Surugiu.
O parte din soluţia acestei probleme este gazoductul prin care România urmează să livreze gaze Republicii Moldova, gazoduct care urmează să fie inaugurat la 27 august. Problema gazoductului Iaşi – Ungheni, spune preşedintele Centrului de Eficienţă Energetică de la Chişinău, este că ajunge doar în Ungheni şi în regiunile sale limitrofe şi că nu există reţea de transport către Chişinău şi Bălţi, unde este cel mai mare consum.