Christy Canterbury, expertă newyokeză în vinuri, spune că vinurile pe care le-a degustat din Republica Moldova sunt „peste aşteptări”.
Într-un material al agenţiei de presă Associated Press despre vinurile provenind din „lumile vechi” pe piaţa americană, Republica Moldova este prezentată ca un „centru de putere” în industria vinuri, responsabilă pentru o cincime din cantitatea de vin consumată în fosta Uniune Sovietică.
Canterbury spune că Rara neagră de la Crama Purcari este un vin roşu demn de luat în seamă, vin produs din strugurii băbească neagră, un soi de struguri românesc foarte vechi. Sub numele de Rară neagră este o componentă importantă în cupajul celui mai faimos vin de Purcari, Negru de Purcari.
Se presupune că vechimea acestui soi de struguri este din perioada geto-dacă. La începutul secolului XVII, vinul roșu de Nicorești (din soiul Băbească neagră) era elogiat de cardinalul Franței, Richelieu.
În România, soiul este cultivat în special în podgoria Nicorești, Odobești, Cotești și Panciu. Cea mai cunoscută podgorie de peste Prut care cultivă băbească este Purcari. De asemenea, este cultivat în Ucraina și Canada. Suprafața globală ocupată cu acest soi este de aproximativ 2300 ha.
Autorităţile de la Chişinău îşi propun să livreze Statelor Unite, în următorii trei ani, peste 300 de tone de vin, pe piaţa americană fiind prezente zece vinării din Republica Moldova.
Brandul naţional „Wine of Moldova” a fost lansat în decembrie anul trecut, când secretarul de stat american, John Kerry, a vizitat Republica Moldova. Atunci, oficialul a vizitat crama de la Cricova, unde a gustat din vinurile moldoveneşti şi a declarat că SUA vor susţine producătorii de vinuri din Republica Moldova.