Lipsa eficienţei în combaterea corupţiei din sistemul judiciar a determinat Uniunea Europeană să reducă fondurile pentru reforma justiţiei din a doua tranşă, de la 15 milioane de euro la puţin peste 13 milioane de euro.
Republica Moldova a fost sancţionată de UE şi pentru amânarea procesului de reformare a Procuraturii, pe lângă eşecul privitor la combaterea corupţiei din sistemul judiciar. Republica Moldova mai are de primit alte două tranşe de la UE pentru justiţie, însă sumele vor fi stabilite în funcţie de performanţe.
Ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, crede că nivelul corupţiei este „deosebit de înalt”, iar soluţia pentru această problemă este în mâinile electoratului.
Pirkka Tapiola, ambasadorul UE la Chişinău, speră că există suficientă voinţă politică la Chişinău pentru recuperarea restanţei.
„Am înregistrat un progres limitat la capitolul ce se referă la combaterea corupţiei. Sunt de acord că această problemă a beneficiat de o atenţie sporită din partea Guvernului, chiar am văzut şi cazuri în care judecătorii au fost condamnaţi pentru corupţie, însă asemenea decizii trebuie să continue, astfel încât actul de justiţie să fie unul credibil pentru cetăţeni. Trebuie să abordăm corupţia ca prioritate naţională şi prioritatea relaţiilor dintre UE şi Moldova”, a mai spus Pirkka Tapiola.
Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a promis că instituţiile din subordinea sa care sunt responsabile de pierderea fondurilor europene vor fi penalizate, însă nu a precizat care sunt aceste instituţii.