Unele forţe din Europa sunt în continuare obsedate de ideea transformării misiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-un fel de misiune de garantare a păcii, anunţă Ministerul Afacerilor Externe din Federaţia Rusă.
La Bruxelles a fost ridicată această problemă recent, la o masă rotundă, la care au participat reprezentanţi ai diferitelor forţe şi mişcări politice, potrivit aceleeaşi surse.
MAE rus mai precizează că actuala misiune de menţinere a păcii din regiunea transnistreană este departe de a fi epuizată. „Operaţiunea din regiunea transnistreană este unică, într-un fel: în 22 de ani de la punerea sa în aplicare nu a fost omorât niciun pacificator şi nu avut loc nicio ciocnire”, precizează Ministerul într-un comentariu.
„Rusia, Republica Moldova şi regiunea transnistreană, care au lansat iniţial misiunea de menţinere a păcii, căreia i s-a alăturat ulterior şi Ucraina, au luat decizia la început că reformarea misiunii se va produce doar dacă şi când condiţiile sunt favorabile înţelegerilor politice pe tema problemei regiunii transnistrene”, se mai menţionează în comentariul MAE.
„Părţile s-au apropiat de o astfel de situaţie în 2003, dar intervenţia directă a Bruxellului şi a Washingtonului au forţat partea moldovenească să respingă oportunitatea”, precizează Ministerul.
MAE rus crede că principalul motiv pentru transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii nu este pentru a obţine garanţii de pace şi stabilitate pe Nistru, ci pentru scoaterea cu orice preţ a pacificatorilor ruşi din zona de conflict.