Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ din Republica Moldova, spune că integrarea economică pe piaţa europeană deja a început, iar partea politică va urma această tendinţă.
Lazăr a spus mai că Republica Moldova are în spate cel puţin cinci ani în care a început să se raporteze la directivele Uniunii Europene. „Deja în Republica Moldova puteţi găsi legislaţie cunoscută pentru că e inspirată din directivele europene”, a spus Lazăr. „Noi ne integrm mai întâi economic şi sperăm că politicul va urma”, a mai spus Lazăr.
Semnarea Acordului de Liber Schimb înseamnă că Republica Moldova deja este o parte a pieţei comune, iar când va intra în vigoare acordul similar semnat cu Turcia, Republica Moldova va fi considerată o parte a unei pieţe cu 600 de milioane de consumatori.
De asemenea, Valeriu Lazăr a atenţionat că această piaţă comună înseamnă şi un alt tip de competitivitate pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, cu cerinţe de calitate foarte mari.
„Ni se deschid oportunităţi enorme, dar trebuie să ştim să le valorificam”, a mai spus Lazăr, subliniind că totuşi, Republica Moldova a fost ancorată forţat în alte realităţi economice decât cele vestice.
„50% din exporturi iau calea Uniunii Europene, dar cu produse industriale”, a declarat Valeriu Lazăr, adăugând că „pentru produsele alimentare avem pieţele estice, pe care sunt sigur că vom reveni de pe altă poziţie”.
Până în 2016 Republica Moldova are de implementat peste 300 de directive europene, proces necesar pentru ieşirea din lumea a treia, deşi abolirea regimului de vize înseamnă deja o ieşire din această lume, a mai spus preşedintele Camerei de Comerţ din Republica Moldova.
„Suntem în întârziere cu 20 de ani, dar avem o ţară prietenă”, a spus Lazăr, subliniind că avantajul prieteniei cu România înseamnă şi învăţare din experienţa României ori din greşelile acesteia, marele avantaj fiind limba comună.
În urma semnării acordului bilateral, Valeriu Lazăr a menţionat că se poate face un sistem electronic prin care companiile din România să poată participa la proiectel pe care le dezvoltă Republica Moldova, având în vedere că „avem bani, dar nu reuşim să-i cheltuim”.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industri din România (CCIR), Mihai Daraban a menţionat, în cadrul evenimentului, că Republica Moldova are nevoie de produse cu valoare adugată mare, agricultura nefiind suficientă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Daraban a subliniat că sancţiunile impuse Rusie ar trebui să fie mult mai mari, având în vedere „imixiunea în treburile altei ţări” şi ocuparea teritoriilor. De asemnea, preşedintele CCIR a mai spus că dependenţa europeană de gazul rusesc trebuie să dispară.
„În sistemul românesc veţi avea un partener real”, s-a adresat Mihai Daraban oamenilor de afaceri din Republica Moldova aflaţi la eveniment, punctând că este necesară o colaborare în domeniul infrastructurii de transport, în special pe Dunăre, şi că Portul Giurgiuleşti ar putea fi un hub important pentru exporturile Republicii Moldova pe piaţa europeană.
„Cea mai bună soluţie este parteneriatul de tip joint-venture pentru penetrarea altor pieţe”, le-a sugerat Daraban delegaţilor din Republica Moldova, asigurându-i că „în Camera de Comerţ din România aveţi un frate şi un prieten”.
Preşedinţii Camerelor de Comerţ şi Industrie din România şi Republica Moldova au semnat un acord bilateral de colaborare în cadrul Forumului de Afaceri România – Republica Moldova.