Dacă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie forțele pro-europene vor câștiga majoritatea voturilor, atunci presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova vor continua. Rămâne întrebarea dacă se va recurge la o intervenție militară, la fel ca în Ucraina. Despre acest aspect scrie Keno Verseck într-un articol pentru Der Spiegel.
Jurnalistul reamintește că pe 10 octombrie, la summit-ul CSI de la Minsk, Vladimir Putin stând în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, lovea nemulțumit cu palma în masă. Presa rusă a scris atunci că președintele Putin îl certa pe omologul său de la Chișinău pentru că acesta a semnat acordul de asociere cu UE fără aprobarea Kremlinului.
Nemulțumirea de atunci a lui Putin stârnește nervozitate în Republica Moldova înaintea alegerilor, notează Verseck. Situația este agravată de regiunea separatistă – Transnistria, care există cu ajutorul Rusiei, și de minoritatea găgăuză, care dorește revizuirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Între timp, președintele Timofti, în ciuda schimbului dur de replici cu Putin, solicită cetățenilor Republicii Moldova să voteze pentru „un viitor european”, se mai menționează în articol.
Duminică vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, considerate cruciale pentru determinarea vectorului său de dezvoltare: spre Vest sau spre Est.