Pe 5 decembrie se împlinește un an de la decizia istorică a Curții Constituționale, potrivit căreia limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.
Decizia Curții Constituționale a fost luată în urma sesizărilor depuse de parlamentarul Ana Guțu și de Partidul Liberal. Ana Guțu a apelat la Înalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, solicitând verificarea posibilității de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română”. Cea de-a doua sesizare la CC a fost depusă de Partidul Liberal. Autorii solicitau magistraților să spună care este denumirea corectă a limbii de stat – limba română sau limba moldovenească, reieșind din preambulul Constituției în corelare cu Declarația de Independență a Republicii Moldova.