Strategia de dezvoltare a cercetării-inovării din R. Moldova pînă în 2020 va fi elaborată cu sprijinul experţilor români. În luna mai curent, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din România va demara un proiect bilateral cu genericul „Desfăşurarea unui exerciţiu de foresight pentru sfera de cercetare-inovare din Republica Moldova”, în baza căruia va fi elaborată strategia pentru următorii 10 ani, informează Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES.
Decizia de a desfăşura un asemenea exerciţiu comun de foresight a fost luată în cadrul vizitei unei delegaţii din R. Moldova, condusă de Preşedintele interimar Marian Lupu, la Bucureşti acum cîteva zile (28-29 aprilie). În cadrul vizitei preşedintele Academiei de Ştiinţe a RM Gheorghe Duca a discutat cu Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, cu Dragoş Ciuparu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi cu Adrian Curaj, directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi au stabilit ca în luna mai experţi din R. Moldova şi România să activeze în comun în cadrul unui exerciţiu.
Potrivit lui Duca, procesul şi rezultatele unui exerciţiu de foresight în Republica Moldova vor permite nu doar conturarea unui model de gestionare a cercetării-inovării acceptat de un număr cît mai mare de actori, dar şi oferirea unui suport necesar în procesul decizional ce vizează cercetarea-inovarea sau domeniile conexe.
În cadrul exerciţiului vor fi implicaţi aproximativ 500 de experţi naţionali şi va fi utilizată şi expertiza instituţiilor europene relevante şi a centrelor de foresight din statele membre UE, notează MOLDPRES.
Sursa: MOLDPRES