Primele neînțelegeri între autoritățile separatiste de la Tiraspol de la recunoașterea situației financiare precare au început să apară. Astfel, Nina Ștanski, așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene combate prevederile decretului emis de Evgheni Șevciuk cu privire la regulile de intrare, ieșire și circulație în regiune.
Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a precizat că noile norme stabilite prin decretul lui Șevciuk nu vizează schimbări pentru cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei, pentru militarii implicați în misiunea de pacificare, diplomați, studenți, cei care efectuează stagii de practică sau persoanele angajate cu contract de muncă în regiune, precum și reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale și ai mass-media cu acreditare.
Ministerul lui Ștanski susține că va organiza consultări și negocieri cu statele și organizațiile interesate de incideța decretului emis de Șevciuk. ,,Ministerul Afacerilor Externe al rmn intenționează să construiască un dialog pe această temă, pe baza principiilor de reciprocitate și consolidare a relațiilor internaționale”, se arată pe site-ul instituției de la Tiraspol.
La finalul lunii ianuarie, Evgheni Șevciuk a semnat un decret elaborat cu scopul îmbunătățirii mecanismelor de reglementare a fluxurilor de migrație pe fondul creșterii riscurilor la frontiera cu Ucraina, al ratei criminalității din Ucraina și Republica Moldova, precum și pentru a bloca accesul elementelor criminale pe teritoriul regiunii transnistrene.
Documentul vizează motivele de refuz de intrare pentru migranți în regiunea transnistreană, precum și pentru luarea deciziilor cu privire la indezirabilitatea de ședere (rezidență) pentru cetățean străin sau apatrid. De asemenea, legea pentru migrație stabilește că cetățenii străini și cei apatrizi vor avea nevoie de o invitație de a intra în regiune, precum și un permis de intrare, emis de așa-zisul ”guvern” de la Tiraspol. De asemenea, la vama ilegală a separatiștilor, cetățenii considerați străini vor fi nevoiți să completeze un card de migrație, care va fi înapoiat tot în vamă, la ieșirea din regiune.
Autoritățile de la Tiraspol vor putea expulza cetățeni străini aflați pe teritoriul regiunii transnistrene dacă au pledat pentru o schimbare violentă a sistemului constituțional sau dacă au amenințat securitatea regiunii.
Regiunea transnistreană este parte a teritoriului Republicii Moldova, care însă își dorește recunoașterea ca stat suveran și independent.