Până la finalul mandatului actualului Parlament de la București, mai mulți parlamentari s-au angajat să propună Republicii Moldova unirea cu România.
41 de parlamentari de la București au aderat până în momentul de față la grupul Prietenii Unirii, care a fost lansat astăzi în Palatul Parlamentului. Principalul obiectiv al grupului este ca România să propună Republicii Moldova unirea.
„Noi mizăm foarte mult pe acțiuni. Am pornit cu Acțiunea 2012 și ne vom opri când se va face unirea. Noi ne dorim acțiuni de la acest grup. Astăzi vom discuta despre cât de realizabilă e unirea. Până la finalul legislaturii 2016 dorim să putem emite în numele României o declarație de unire Republicii Moldova”, a spus George Simion, liderul Acțiunii 2012 la evenimentul de lansare.
Astăzi va avea loc prima ședință a grupului, unde se discută despre proiectele în care vor fi implicați parlamentarii de la București.
Primul proiect, demarat încă din 2014, presupune adoptarea unor licee din Republica Moldova de către parlamentari de la București. Câțiva parlamentari au mers deja peste Prut și au început investiții la unele licee din Republica Moldova.
Senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice parlamentare și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și de intermediere a dialogului cu celelalte instituții relevante, să implementeze proiecte pentru unirea României cu Republica Moldova.
Dezvoltarea infrastructurii comune (aeroportuare, feroviare și de transport rutier), urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar ,,Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze până la încheierea mandatelor din actuala legislatură.