Legăturile premierului desemnat, Chiril Gaburici, cu Voronin, în niște afaceri mai vechi de la Baku, îi vor asigura voturile necesare în Parlament și Republicii Moldova eterna balansare între est și vest.
Gaburici se potrivește descrierii făcută de Vladimir Voronin premierului perfect, pe vremea când Leancă făcea eforturi să obțină voturile comuniștilor în Parlament. La sfârșitul lunii ianuarie, Voronin spunea că PCRM va susține un premier care să nu facă parte din nicun partid și să vină din mediul de afaceri, „așa cum a fost premierul Vasile Tarlev”.
Despre conexiunea dintre Voronin și Gaburici a scris presa azeră în urmă cu un an. Pe vremea când Gaburici era directorul companiei de telefonie mobilă Azercell, o investigație transfrontalieră, făcută de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Radio Europa Liberă, a făcut furori la Baku și s-a lăsat cu arestarea jurnalistei Khadija Ismayilova, după publicarea investigației despre Azercell și familia prezidențială.
În haosul mediatic creat de investigația Khadijei, a fost mențioant și Vladimir Voronin, încuscrit cu Musa Panahov, viceministru al Transporturilor în Azerbaijdan, care a acoperit niște acte de corupție din compania Azercell, condusă de Gaburici.
Din investigația care a adus în lumina reflectoarelor Azercell, a reieșit că familia prezidențială a Azerbaidjanului controlează trei sferturi din piața de telecomunicații și poate monitoriza toate convorbirile telefonice sau traficul de pe internet. ONG-urile din Azerbaidjan susțin că tot traficul de pe internet este monitorizat de guvern, iar site-urile care sunt critice la adresa conducerii sunt blocate.
Jurnaliștilor azeri le sunt ascultate telefoanele fără mandat, în funcție de opiniile acestora pro sau contra familiei prezidențiale și guvernului, iar arestarea acestora pentru opinii sau investigații nu este un lucru ieșit din comun.
Încă din octombrie 2014 Voronin avertizează că presa va fi restructurată dacă revin comuniştii la guvernare. Cu un premier care a condus până la sfârșitul anului trecut o companie coruptă, care a pus umărul la arestarea unor jurnaliști azeri incomozi în scenarii demne de epoca de glorie a lui Voronin, Justiția la Chișinău se îndepărtează tot mai mult de reformele cerute și plătite de Bruxelles.
Comuniștii, care au obținut 21 de mandate în Parlament la alegerile din noiembrie, încep să domine viața politică de la Chișinău, deși s-au ținut departe de negocierile puternic mediatizate.
După căderea guvernului Leancă 2, comuniștii practic impun noul premier și se păstrează departe de alianța de guvernare, suficient cât să atragă votul parlamentarilor socialiștii pentru diverse proiecte de lege, cum ar fi inițiativa legislativă inițiată de comuniști pentru declararea anului 2015 – Anul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945, votat de socialiști.