Filiaţiile de suport politic, dar mai ales financiar, dintre partidele extremiste ale Europei şi Vladimir Putin nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, însă această relaţie strategică nu este o achizţie nouă a Kremlinului, ci acoperă un deceniu de strânsă colaborare între naţionaliştii ruşi şi “tizii” lor europeni, explică Anton Shekhovtsov, un universitar rus care cercetează mişcările de extremă dreaptă. Factorul transnistrean constituie şi el o piesă esenţială în acest peisaj.
Regiunea transnistreană a reprezentat pentru statul rus un laborator ideal în crearea punţilor de legătură dintre politicieni precum extremistul Vladimir Jirinovski sau ideologul neo-fascist Aleksandr Dughin şi extrema dreaptă europeană, susţine Shekhovtsov.
“Legăturile dintre naţionaliştii ruşi şi extrema dreaptă europeană ne poartă spre anii 1990. Diferenţa majoră este că în anii ’90 cooperarea avea loc între indivizi şi grupuri, iar aceştia nu credeau că statul ar putea beneficia de pe urma lor. Statul rus a devenit interesat de colaborarea cu extrema dreaptă europeană abia în 2004. Alegerile din regiunile separatiste sprijinite de Kremlin, cum ar fi Abhazia sau Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.), respectiv în Georgia şi Republica Moldova, aveau să fie observate şi validate de către politicieni de extrema dreaptă din UE”, afirmă Anton Shekhovtsov pentru cotidianul britanic The Guardian, pornind de la vizita lui Vladimir Putin, programată astăzi, în Ungaria, ţară în care nu doar preşedintele Rusiei se bucură de o largă simpatie, ci şi naţionalismul rus.
Totuşi, aseară, sute de oameni au participat la un miting de protest, în centrul Budapestei, faţă de vizita în Ungaria a preşedintelui Rusiei, relatează MTI.
Protestatarii au denunţat şi politicile premierului ungar Viktor Orban.
Protestele au avut loc în zona Rakoczi, în apropierea Gării Keleti din Budapesta.
„Putin, Niet! Europe, Yes!”, au scandat manifestanţii.
Organizatorii mitingului au spus că oamenii sunt nemulţumiţi de apropierea dintre actualii guvernanţi şi Moscova, acuzând clasa politică aflată la putere că face jocurile Kremlinului, într-un context în care Occidentul duce o campanie de izolare a Rusiei ca urmare a conflictului separatist provocat în Ucraina.
De cealaltă parte, autorităţile ungare se pregătesc minuţios pentru vizită. În onoarea venirii lui Vladimir Putin, primarul din Budapesta a anunţat că un scuar din oraş va primi numele de „Piaţa Moscova”.