Rusia ar putea fi marele câştigător de pe urma sistemului politic disfuncţional de la Chişinău, susţine RFE/RL în pagina electronic.
Indiciile disfuncţionalităţii sistemului politic din Republica Moldova sunt de găsit în actuala formulă de guvernare, subliniază sursa citată: Guvern minoritar afirmat ca proeuropean, însă cu susţinerea comuniştilor. Fiind un guvern minoritar, există oricând pericolul prăbuşirii Cabinetului de miniştri şi declanşarea alegerior anticipate, fapt care ar putea afecta entuziasmul populaţiei pentru democraţie şi ar deschide automat un spaţiu larg de manevră pentru Moscova în atragerea Republicii Moldova în Uniunea Euronomică Eurasiatică (UEE).
Analistul Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown, consideră că “ceea ce am văzut în ultimii ani este un process similar cu ce s-a întâmplat în Rusia în timpul preşedintelui Boris Elţîn”. În ce sens? “Faptul că acest sistem a fost prezentat publicului ca democraţie a discreditat însuşi conceptul de democraţie în ochii multor alegători ruşi”,consideră Socor, citat de Mediafax.
În actualul context politic, Republica Moldova se confruntă cu “două pericole mari”, susţine Vladimir Socor. Prima primejdie vizează Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, în sensul unei reveniri “şi mai dramatice” a socialiştilor “în alegerile locale, care ar putea avea loc în iulie, deşi există o propunere ca ele să fie amânate până în septembrie”.
„Mă tem, de asemenea, de o revenire la alegerile locale a (partidului Patria, condus de omul de afaceri) Renato Usatîi. Această parte este un proiect străin, un proiect rusesc împotriva intereselor naţionale şi a securităţii Republicii Moldova”, explică Socor.
Al doilea mare pericol depistat de analist îl reprezintă “alegerile parlamentare anticipate”.
O altă “bombă cu ceas” care ticăie în prezent în Republica Moldova este şi sistemul instituţional “eşuat”, mai precizează Vladimir Socor, subliniind că, din 2009 şi până acum, populaţia a trecut deja prin două alegeri anticipate. “Sistemul în sine nu funcţionează. Iar încercarea de a descrie acest sistem ca fiind democratic şi proeuropean discreditează termenii de «democratic» şi «european» în ochii multor moldoveni”, spune Socor, potrivit sursei citate.
Nici de la Berlin starea politică a Republicii Moldova nu se vede într-o lumină mai pozitivă. Analistul politic Anneli Ute Gabanyi spune că, la această oră, după cele două luni de negocieri acerbe privind formarea unui noi Guvern, “imaginea politicienilor din Republica Moldova este destul de deplorabilă”.