La 23 de ani de la începerea războiului de pe Nistru, la București a avut loc o dezbarere, în urma difuzării documentarului „Masacrul inocenților – cronica unui război uitat”.
Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, spune că războiul de pe Nistru nu putea fi evitat pentru că în regiunea transnistreană se afla armament adus din Polonia, în valoare de 4 miliarde de dolari.
În plus, „Tiraspolul nu putea admite dispariția URSS”, spune Druc. „Până în august 1991 au crezut că URSS va supraviețui.”
Fostul premier spune că nu este cazul să analizăm cine a greșit atunci, însă este convins că acum Rusia se îndreaptă spre colaps.
Mircea Druc:
Rusia va dispărea. Asta este sigur, la fel de sigur cum sunt eu muritor.
Ion Costaș, care era ministru al Apărării în guvernul Druc în acea perioadă, spune că „noi eram un teritoriu al URSS, nu aveam armată națională, nici acum nu avem.” Generalul Costaș mai spune că Republica Moldova avea atunci un singur tanc, „un T34, cu țeava îndreptată spre România.”
Costaș a mai spus la dezbaterea de la Clubul Țăranului Român că Republica Moldova deținea șase tiruri cu mitraliere, aduse de el incognito în timpul URSS.
Generalul Mircea Chelaru este de părere că războiul s-a pierdut la Chișinău, nu pe Nistru, însă în urma conflictului a câștigat demnitatea românească.
Costaș spune că situația actuală din Ucraina „e trasă la indigo după ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană”.
Alexei Paluță, președintele Asociației Tighina, a vorbit despre situația veteranilor și a rudelor acestora, la 23 de ani de la încetarea focului. O pensie pentru un veteran al războiului este de 2$, cei mai mulți având nevoie de ajutor.
La sfârșitul lunii martie, un grup de veterani vor veni în România la Sărata Monteoru. Paluță a lansat un apel pentru susținerea veteranilor războiului de pe Nistru, măcar spiritual.
Documentarul este despre cei care au participat la războiul de pe Nistru, din 1992, în regia lui Victor Bucătaru, care îl caracterizează ca un „film în film”, imaginile fiind filmate în timpul luptei.
În 2 martie 1992 președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a autorizat intervenția militară asupra separatiștilor de la Tiraspol, care declaraseră în septembrie 1990 republica moldovenească nistreană (NPR), iar un an mai târziu independența.
Separatiștii și-au consolidat poziția după intervenția militară, cu ajutorul trupelor sovietice, care sunt în continuare în regiunea transnistreană.
În iulie 1992 Rusia și Republica Moldova au semnat un acord de încetare a focului, însă Rusia a continuat să sprijine militar, politic și economic regiunea transnistreană.