Șefa diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, a dat asigurări la București că toate partidele politice din Republica Moldova vor integrare europeană, inclusiv comuniștii.
„În premieră, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a votat pentru un program de guvernare care foarte clar stipulează importanţa în perioada previzibilă depunerii cererii de obţinere a statutului de ţară candidat la aderare la UE de către Republica Moldova şi foarte clar stipulează obiectivul lansării negocierilor”, a spus Natalia Gherman în timpul vizitei oficiale la București, potrivit Radio România Actualități.
Natalia Gherman a efectuat prima vizită oficială din noul mandat la București, aşa cum şi prima vizită a şefului diplomaţiei României a avut loc la Chişinău, pe 1 decembrie 2014. „Această practică diplomatică este expresia relaţiilor speciale dintre statele noastre şi, în acelaşi timp, expresia Parteneriatului nostru Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a spus ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a asigurat cu privire la susţinerea acordată de România pentru traseul european al Republicii Moldova. „Avem toată hotărârea politică să mergem împreună pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova. Avem nevoie la Chişinău de un efort consecvent în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept”, a subliniat ministrul.
În cadrul întrevederii, a fost abordat şi stadiul diferitelor proiecte, de importanţă strategică fiind gazoductul Iaşi-Ungheni şi extinderea acestuia până la Chişinău. Bogdan Aurescu a salutat începerea livrării de gaz Republicii Moldova de către România şi a subliniat semnificaţia deosebită a acestui moment.
Bogdan Aurescu:
„Este un moment simbolic, este prima dată când gazul trece în sens invers – dinspre vest spre est – şi acest lucru este foarte important.”
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din regiune, inclusiv despre perspectivele soluţionării dosarului transnistrean.
În contextul vizitei, miniştrii Bogdan Aurescu şi Natalia Gherman au co-prezidat lucrările celei de-a treia reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România – Republica Moldova. Comisia a inclus reuniuni în plen, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, şi pe grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esenţiale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova: armonizare legislativă, consolidarea statului de drept (reforma justiţiei şi a Procuraturii, integritate, combaterea discriminării), afaceri interne, agricultură, politici sanitar-veterinare şi siguranţă alimentară.
Comisia interguvernamentală România – Republica Moldova pentru integrare europeană a fost creată în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat la Iaşi, la 3 martie 2012.